Kriget kryper närmare i centrala Damaskus

2:35 min

I Syrien har kriget rasat i mer än två och ett halvt år och den syriska regimen håller de centrala delarna av huvudstaden Damaskus i ett fast grepp. Även om stadskärnan i stort sett har varit skonad från regelrätta strider så märks kriget också där. Ekots utsända var med när två lärare begravdes i Damaskus.

Rebellernas attacker har tilltagit de senaste månaderna och skördar nu nya offer så gott som varje dag. I går dödades fyra människor och minst tio skadades i åtta olika granatattacker, enligt regimens nyhetsbyrå.

Män skjuter i luften med automatkarbiner och kvinnor kastar nävar med ris när Jean Shachefs kista bärs ut från St Joseph-kyrkan, i Gamla stan, i Damaskus.

Kors prydda med vita gladioler står uppställda utanför kyrkan, det största blomsterarrangemanget är från president Bashar al-Assads Baathparti, det näst största från utbildningsministern.

Jean Shachef blev 50 år, hans kvinnliga lärarkollega Lynne Queiter blev 27, de dödades i en granatattack i måndags. Skolan råkade vara stängd, det var sorgedag efter en annan attack i förra veckan. Hade barnen varit där hade offren med all sannolikhet varit många fler.

Jämfört med invånarna i städer som Aleppo och Homs, eller jämfört med dem som bor i Damaskus omstridda förorter, så har de som bor här ändå levt skyddat.

Sedan kriget bröt ut har regimen sett det som ett bevis på sin styrka att se till att livet här fortgår ungefär som vanligt. På ytan gör det det, stadens planteringar sköts minutiöst, vitklädda parkeringsvakter delar ut biljetter och sophanteringen fungerar.

Folk bär på portföljer på väg till jobbet, de dova dunsarna från artilleribeskjutningen av förorterna får ingen utom mig att rycka till.

Men den senaste tiden har rebellernas granater landat allt närmare den mångtusenåriga, symboliskt så viktiga stadskärnan. Bazaren, citadellet, Gamla stans vindlande gränder träffas nu dagligen.

Vid lunchtid i går, just som begravningen var slut, landade en granat över ingången till den berömda Umayyadmoskén, en av världens äldsta moskéer. Även om ingen skadades den här gången så är det den sortens träffar som känns för regimen.

Hasahn al Zahabi har en souveniraffär precis vid moskén. Det har gått från illa till värre här, säger han.

– Vi vet inte hur vi ska förbereda oss för det som komma skall, säger Hasahn al Zahabi. Knappt fem timmar efter att granaten slagit ned i Umayyadmoskén går solen ned och moskéns minaret kallar till kvällsbön.