Storbank får betala miljarder för lån utan säkerhet

1:10 min

Det amerikanska finansbolaget JP Morgan Chase ska betala 13 miljarder dollar för att gottgöra investerare och privatpersoner som förlorade pengar på att banken sålde lån utan tillräckliga säkerheter.

En uppgörelse, som är den största någonsin mellan ett företag och staten, är nu färdigförhandlad.

Förlikningen gäller 13 miljarder dollar. Den innebär också att JP Morgan Chase blir befriad från de flesta av de juridiska processer som inletts i USA, både federalt och delstatligt, på grund av att banken medvetet sålt dåliga lån som orsakat förluster för köparna och bidragit till bostadsbubbla och finansiell kris 2008.

Enligt regeringens pressmeddelande i går medger JP Morgan att de fört köpare bakom ljuset.

Uppgörelsen är ekonomiskt den största någonsin mellan ett företag och staten.

Förhandlingarna mellan JP Morgan och Justitiedepartementet har pågått länge och Obama-administrationen har drivits på av krav om att de som bidrog till finanskrisen ska betala en större del av priset för den.

En del av pengarna, 4 miljarder dollar, ska gå till husägare som drabbats av bolånebubblan. En oberoende övervakare ska se till att konsumenterna har fått sina pengar senast i slutet av 2016.

Justitiedepartementet fortsätter undersökningen av om enskilda anställda i JP Morgan har brutit mot lagen. Justitieminister Holder sa i ett uttalande igår att JP Morgan inte var ensamma och att utredningar av andra banker, för liknande beteende, är långt ifrån över.