Milaja: Bra att DO stämmer Statoil

1:57 min

Efter Ekots avslöjande om att bensinmackar diskriminerar romer, stäms nu tre av Statoils bensinstationer av diskrimineringsombudsmannen, DO. Milaja är en av de romer som hjälpte till att genomföra granskningen och som nekades att hyra bil. Så här berättar hon om varför hon anmälde händelsen till DO.

– Det är så att vi har inte samma rättigheter som alla andra, vi får nöja oss med vad vi får, det är hemskt. Därför är det rätt att man kan vända sig till något som till DO, säger Milaja.

Förra hösten avslöjade Ekot att bensinstationer över hela Sverige diskriminerade romer när de försökte hyra bil. Totalt testade Ekot 64 bensinstationer.

Först fick testpersoner, samtliga klädda i traditionella romska kläder gå in på en bensinstation och fråga om de kunde hyra en bil. Där det blev nej, gick en reporter in och ställde samma fråga.

En tredjedel av de testade bensinstationerna nekade romer att hyra bil. I dag meddelade Diskrimineringsombudsmannen att man alltså stämmer tre av Statoils bensinstationer. Ulrika Dietersson är jurist och processförare vid DO.

– Det särskilda här är att det har skett en undersökning av om diskriminering sker på bensinstationerna, hur romer har blivit bemötta. Och här har vi då väldigt bra bevisning, de här samtalen och de här besöken har spelats in med ljud så att vi har väldigt stark bevisning för att diskriminering har skett, säger Ulrika Dietersson.

DO har krävt mellan 40 och 60 000 kronor i skadestånd för de drabbade. Statoil vill inte uttala sig utan kommer att redogöra för sin inställning under själva processen i domstol ,enligt Lukas Krol, kommunikatör på Statoil.

Milaja tycker att det är bra att DO nu stämmer Statoil.

– Det är bra, det visar att vi har rättigheter o att vi kan säga ifrån, att vi kan få upprättelse, det är inte rätt att särbehandla någon.

Enligt P4 Radio Stockholm handlar stämningen om bensinstationer i Nacka, Solna och Luleå.