Vinbolagschef häktad för spritsmuggling

En chef hos en av Systembolagets leverantörer, AB Vin-Trägårdh, häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling. Enligt åklagaren har företaget importerat stora mängder sprit och sedan sålt det på den svarta marknaden.

– De har använt sig av ett klassiskt sätt för smuggling som var väldigt vanligt för tio år sedan ungefär, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad.

Vin-Trägårdh förekommer också i utredningen kring mut-härvan inom Systembolaget. En anställd misstänks ha betalat ut närmare en miljon kronor till 66 olika butikschefer. Nu finns även misstankar om smugglingsbrott inom företaget.

”Spriten såldes aldrig i Norge”
Vin-Trägårdh har importerat vin, vodka och whisky från Tyskland till Sverige. Företaget har uppgett att en stor del av importen skulle säljas vidare till Norge och har i och med det inte behövt betala införselavgifter och skatt i Sverige.

Enligt kammaråklagare Gunnar Fjaestad såldes aldrig vinet och spriten till Norge. Istället blev den kvar i Sverige och såldes vidare till bland annat krogar runt om i Mälardalen.

– Man skickar en sändning skattefritt från ett skattelager men spriten kommer aldrig fram till destinationsorten. Papper som visar att exporten har gått fram till Norge upprättas, så att allt ser okej ut. Det är först vid en noggrann granskning som bluffen avslöjas, säger Gunnar Fjaestad.

Bokföringen som bevis
Åklagarens bevisning består framför allt av företagets bokföring. Enligt åklagaren finns där bland annat falska norska tulldokument. Bland bevisen finns också 8 000 liter vodka som skulle ha varit såld till Norge men som hittades och beslagtogs i ett lager i Stockholm.

Den chef inom Vin-Trägårdh som häktades av Stockholms tingsrätt på fredagen förnekar brott. Enligt Dagens Nyheter hävdar han att alkoholen verkligen har exporterats till Norge.

Men det är omöjligt, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad.

– Det bolag som har använts som mottagare av spriten existerar inte i Norge och det skattenummer som finns med i sammanhanget har aldrig registrerats för import i Norge, säger han.

Kan ha lurat staten på 24 miljoner
Det var den svenska tullen som upptäckte den misstänkta smugglingen. Enligt tullens beräkningar har företaget på det här sättet lurat staten på närmare 24 miljoner kronor i införselavgifter och skatter.

Ytterligare en anställd i Vin-Trägårdh misstänks för inblandning i den misstänkta smugglingen. Även han förnekar brott.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".