"Miljövänliga" båtfärger kan skada miljön

 Flera av de båtbottenfärger som säljs under beteckningen miljövänliga kan i själva verket vara skadligare än de kopparfärger som är förbjudna. Det visar en ny undersökning från Stockholms universitet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet riktas på lördagen allvarlig kritik mot Kemikalieinspektionen för att den inte vill ompröva förbudet mot kopparfärg.

Undersökningen visar att flera av de bottenfärger som klassats som miljövänliga kan vara giftiga och skada miljön.

Två giftigare än förbjuden färg
Av de nio färger som undersöktes var två giftigare än de förbjudna kopparfärgerna. Bara tre av de testade färgerna läckte inte ut något gift alls, enligt forskarna.

Nu är det dags att Kemikalieinspektionen omprövar förbudet mot bottenfärg som innehåller koppar. Inspektionen är okunnig och ovetenskaplig, skriver två representanter för Svenska Kryssarklubben i debattartikeln.

Har inte godkänt färgerna
Ethel Forsberg, generaldirektör vid Kemikalieinspektionen tar allvarligt på kritiken men hon säger att inspektionen inte har godkänt de giftiga färgerna eftersom de inte saluförs som bekämpningsmedel.

– I det här fallet handlar det om en båtbottenfärg som inte kräver någon prövning, säger hon.

Kritiken mot er går också ut på att Sverige är det enda land som har förbud mot de gamla färgerna som innehåller koppar. Varför är det så?

– När vi godkänner eller får en ansökan om preparat så gör vi en riskbedömning. Vi har kommit fram till att koppar farliga effekter på miljön. Det är grunden till vårt beslut om begränsningar.

Kryssarklubben hävdar att koppar inte är så farligt tidigare har hävdats.

– Jag läser det och samtidigt kan jag konstatera att Kryssarklubben inte redovisar sina källor. Vi försöker ta del av alla studier som görs och lägga in dem som en del i vår riskbedömning, säger Ethel Forsberg, generaldirektör vid Kemikalieinspektionen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".