Arabvärlden i en övergångsperiod

Många bedömare tror att fler förändringar väntar i arabvärlden efter de irakiska och palestinska valen och regeringens avgång i Libanon till följd av fredliga demonstrationer. En av dem är Abdul Wahab Baderkhan, politisk redaktör för den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Al-Hayat.

– Vi lever i en övergångsperiod, och radikala förändringar kan vara på gång i arabvärlden, men det förutsätter att det ska finnas en rörelse med en klar vision för hur de demokratiska förändringarna ska ske, säger Abdul Wahab Berkhan och tar valet i Palestina som exempel. Presidenten Mahmud Abbas vet vad han vill ha.

I Egyptens där presidenten Hosni Mubarak nu vill låta fler kandidater ställa upp i landets presidentval är läget annorlunda. Han har ingen klar vision och inte heller viljan att demokratisera landet, säger Abdul Wahab Baderkhan.

Valsegrarna i Irak saknar vision
I Libanon har oppositionen hittills saknat just en sådan vision. Libaneserna har nu börjat ta saken i egna händer för att ändra sin situationen efter 30 år av syrisk inblandning.

– I Irak är inte läget bättre, de partier som vann valet har inte haft en klar bild om vilken framtid vill de erbjuda irakierna. Det är en sak att förändringarna sker, en annan sak är hur de sker, säger Abdul Wahab Baderkhan.

– Varje land måste välja egen väg, I Egypten kommer förändringar med all sannolikhet att gå fredligt till om de styrande överhuvud taget vill att demokratiseringen ska komma igång.

Våld troligt i Syrien
I Syrien som nu är i fokus är saken annorlunda, menar Abdul Wahab Baderkhan. Man ska räkna med våldsamheter om några förändringar överhuvudtaget ska ske i Syrien. Baathpartiets historia och den starka säkerhetsapparaten ger ingen anledning till optimism, som i fallet med Irak där det behövdes ett krig för att bli av med Baathregimen.

När det gäller USA:s nya politik i Mellanöstern anser Abdul Wahab Baderkhan att araberna visst har intresse i att demokratiseringen kommer igång.

– Men vi tror att USA värnar egna intressen och mycket av det elände vi ser nu har en gång i tiden orsakats av USA.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".