Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt väntar sig rörig valrörelse

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tror att partipolitiken blir rörig i nästa val. I sin planering utgår Reinfeldt ifrån att minst tre, eventuellt fyra nya partier ställer upp för att konkurrera med de sju som redan sitter i riksdagen, sa han i Ekots Lördagsintervju.

– Jag ser framför mig att vi förutom de sju som sitter i riksdagen får tre-fyra ytterligare som kommer att kandidera, säger Fredrik Reinfeldt.

Vilka då?

– Det blir förmodligen så att Gudrun Schyman landar i något feministparti, vi får väl Junilistan, Sverigedemokraterna och kanske något sjukvårdsparti. Jag betraktar alla de här försöken till partibildningar som att de nästan är inne.

Kan minska borgerligas chanser
Lyckas ett eller flera nya partier ta sig in riksdagen kan det enligt Fredrik Reinfeldt minska den borgerliga alliansens chanser.

Störst möjligheter tror Reinfeldt att ett feministparti lett av Gudrun Schyman har.

– Hon har förmodligen störst möjlighet att få medieuppmärksamhet och det är helt avgörande för försök till nya partibildningar, säger Reinfeldt.

Vill bli gemensam statsministerkandidat
Nu diskuterar de borgerliga om de ska utse en gemensam statsministerkandidat. Fredrik Reinfeldt, som själv vill vara den som utses, tror att det skulle förbättra borgerlighetens chanser.

– Det har varit bra för borgerligheten i val där man har enats om en gemensam borgerlig statsministerkandidat. I valet 1991 enades man ju om att Carl Bildt skulle vara borgerlighetens kandidat. Jag hoppas att vi ska vara överens om detta före vi möter väljarna.

Men ännu har de borgerliga inte enats om saken. Framför allt från folkpartihåll finns motstånd.

C vill ha amerikansk modell
Från centerpartiet kommer idéer om att väljarna ska få utse en borgerlig ledare i primärval efter amerikansk modell. Reinfeldt avvisar den tanken och föreslår i stället att partierna låter opinionsmätningar avgöra vem som ska vara den borgerliga alliansens statsminister.

I en opinionsmätning nyligen fick Fredrik Reinfeldt själv den högsta förtroendesiffran av alla partiledare.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".