Politiker kräver ambassad i Irak

Flera oppositionspolitiker krävde vid en manifestation i Stockholm på lördagen att utrikesdepartementet måste öppna ambassaden i Irak. Ett av skälen är att Sverige då bättre skulle kunna arbeta för att få den kidnappade svensken al-Yousifi fri.

En av dem som vill se en svensk ambassad i Bagdad är folkpartiledaren Lars Leijonborg.

– Många andra EU-länder har gjort det. Jag är medveten om säkerhetsläget men om andra tycker att de kan ha en representation där så bör också Sverige kunna ha det. Det är ett så viktigt land, det är en så dramatisk utveckling att vi behöver ha svensk personal på plats, säger Lars Leijonborg.

Ett par hundra i Stockholm
Det var några hundra som kommit till Norrmalmstorg i Stockholm på lördagen för en manifestation för den kidnappade svenske medborgaren Minas Ibrahim al-Yousifi.

Enligt det senaste videomeddelandet från honom hotas han av avrättning. Med på manifestationen var förutom representanter för de sju riksdagspartierna också talare från det assyriska riksförbundet och från al-Yousifis familj.

Många ville att den svenska regeringen och UD ska göra mer för att få al-Yousifi fri.

Även kd kräver ambassad
Förutom Leijonborg krävde också Mats Odell från kristdemokraterna att UD ska öppna svenska ambassaden i landet.

På UD säger utrikesrådet Olof Skoog, att en svensk ambassad kommer att öppna inom kort. Men han tror inte att det skulle påverka arbetet med att få al-Yousifi fri om det redan fanns en fast svensk representation.

– Jag tror inte det hade spelat någon roll. Det här är ju ett väldigt komplicerat ärende och sådana tar ofta väldigt lång tid. Det finns inget som säger att det skulle underlättas av att man har en fast närvaro på plats. Vår ambassadpersonal har ju besökt Bagdad och den kontakten ligger inte nere bara för att vi inte har en ambassad på plats, säger utrikesrådet Olof Skoog.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".