EU het fråga på SD:s landsdagar

1:58 min

När Sverigedemokraterna samlas till landsdagar i helgen blir en av frågorna att ta fram en plattform inför EU-valet nästa år.

Inför det förra EU-valet var SD:s främsta krav att Sverige ska lämna unionen men i den plattform till EU-valet som landsdagarna ska ta ställning till i morgon finns inte det kravet med längre.

Det oroar tidigare partiledaren och numera riksdagsledamoten Mikael Jansson.

– Jag tror att de som har skrivit har gjort ett stort misstag när man tog bort den tydliga rubriceringen. Sveriges utträde ur EU är något som alla kan förstå, säger han.

"Det finns en farhåga att gräsrötterna undrar om vi säljer ut våra grundläggande värderingar", står det i en av motionerna om EU till landsdagarna.

Den har undertecknats av Mikael Jansson och ytterligare 37 namn som vill att det som inför EU-valet 2009 ska stå tydligt och klar att Sverige ska lämna EU - inte att medlemskapet ska omförhandlas som det står i förslaget till valplattform som ska tas i morgon.

Mikael Jansson tror inte att partiet har bytt politik, men det är ett strategiskt misstag, anser han.

– Vi har ju chansen till ett väldigt bra EP-val och vi ligger rätt i opinionen, säger Mikael Jansson.

Men partiledaren Jimmie Åkesson ser inget problem med hur EU-valplattformen är formulerad. Om kravet på utträde stått kvar hade det skrämt iväg väljare tror han.

– Det är klart att det är helt nödvändigt för svenskt näringsliv, inte minst de svenska exportföretagen att vi är en del av EU:s inre marknad. Då är det viktigt att inte bara stå i ett hörn och säga att vi vill lämna unionen utan också förklara vad vårt alternativ är. Många egna företagare som håller på med internationell handel blir ju lite skrämda av att vi så kategoriskt säger nej till alltihop, säger Jimmie Åkesson.

Så frågan är alltså vilken väljargrupp man ska skrämma minst, partiets gräsrötter eller småföretagarna. Målet är i alla fall detsamma som tidigare enligt Jimmie Åkesson, att inte vara del i överstatlig union utan ha ett frihandelsavtal med EU och tillgång till den inre marknaden.

– Det är en väsentlig skillnad och det är en viktig principiell skillnad där det sker på våra egna villkor, säger han.

 Fast Sverige får då inte vara med och bestämma villkoren?

– Om man ser det krasst är vi knappt det i dag heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista