Moldavien går till parlamentsval

Uppdaterad 050308
Kommunisterna vann som väntat helgens parlamentsval i Moldavien.

Någon rosornas revolution i likhet med Ukraina och Georgien är inte på gång.

Enligt Charles King, statsvetare och Moldavienexpert vid Georgetown University i Washington USA, är det nostalgin som gör stödet för kommunisternas starkt. Kommunistpartiet är särskilt populärt bland pensionärer och på landsbygden.

Trafficking stort problem
Moldavien i Europas sydöstra utkant mellan Ukraina och Rumänien är ungefär lika stort som Småland men med en befolkning kring fyra miljoner. Över en halv miljon moldavier har lämnat landet och trafficking av moldaviska kvinnor till Europa är ett enormt problem.

Korruption är ett sätt att leva i Moldavien och arbetslösheten är hög. Lösningen på den interna konflikten med det rysslandsstödda området Transnestrien görs inte lättare av att landet är beroende av energi från Ryssland.

”Konstigaste valet”
Igor Boton som arbetar för den moldaviska icke-statliga organisationen ADEPT, som jobbar med valbevakning och demokratifrågor tycker att det här valet är det konstigaste han någonsin bevakat. Han har bevakat alla valen i Moldavien sedan självständigheten.

Upptakten till valet har varit ojust, anser han. Regeringen bröt mot konstitutionen när de utlyste valet, kontrollerade oppositionens tillgång till media och hindrade människor från att delta i oppositionens aktiviteter.

Kommunisterna byter strategi
Men mot slutet av valkampanjen har kommunistpartiet i Moldavien bytt strategi. Enligt Igor Boton har den tidigare pro-ryska presidenten har bytt sida och blivit ännu mer populär genom att spela på nationalistiska känslor och kritiserat Rysslands stöd till utbrytarrepubliken Transnestrien samtidigt som han uttalat en stark vilja att bli del av EU.

Igor Boton tror att valdagen kommer att gå lugnt till eftersom de västerländska observatörerna nu är på plats.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".