Gudrun Schyman.

Schyman tonar ner förväntningarna

Feminismen diskuteras nu som aldrig förr, men den förra vänsterledaren Gudrun Schyman tonar ned förväntningarna på att hon ska presentera ett färdigt feministparti eller en kvinnolista på den internationella kvinnodagen den 8 mars. Att det blir något inom en snar framtid är hon dock övertygad om. De forum som finns idag räcker inte, anser hon.

– Det finns närverk och det finns grupper och de feministiska frågorna finns inom de politiska partier som existerar i dag. Men samtidigt har vi en verklighet som väldigt tydligt talar om för oss att det inte räcker, säger Gudrun Schyman.

Men frågan om vad som ska till istället duckar Gudrun Schyman fortfarande för. Även om hon som sagt är övertygad om att något annat krävs för att göra kvinnors röster hörda.

– Ska man göra det måste man också ha ett mycket tydligt mandat som säger vad det handlar om - att bryta den patriarkaliska makten.

Vem menar du ska ge det mandatet?

– Ett sådant mandat kan självklart bara väljare ge.

Backas upp av andra feminister
Schyman och spekulationerna kring ett parti eller kvinnolista backas upp av andra kända feminister som Maria Pia Boëthius och Ebba Witt-Brattström.

Det ryktas om att planerna är långt framskridna och att det ska vara klart före en eventuell ny kommunalstrejk och kamp om kvinnolöner senare i vår. Å andra sidan finns de som menar att man skulle vinna mest på en lansering närmare valet, likt Junilistan.

En sak som Gudrun Schyman är tydlig med är dock att det inte är tal om någon vänsterpolitisk sammanslutning.

– Mäns våld mot kvinnor finns både i de fina salongerna och i de nerslitna förorterna. Detta går på tvärs med den traditionella höger-vänsterskalan, säger hon.

Tvärpolitisk sammanslutning
Gudrun Schyman har också Nätverket kära systrar till sin hjälp. Kära systrar lanserades för några veckor sedan och är en tvärpolitisk sammanslutning.

En som kommer att lägga fram ett program den 8 mars är socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Hennes nystartade nätverk Feminista ska ta upp kampen om kvinnoväljarna.

Gudrun Schyman själv säger att hon inte tänker komma med något nytt på kvinnodagen och hon skyller medierna för att blåsa upp förväntningar.

Medierna spelar en roll
Samtidigt förutsätter processen att medierna har en roll, vilket hon är väl medveten om.

– Stora förändringar i samhället står sällan på de politiska dagordningarna. Berlinmurens fall stod väl inte på någon politisk dagordning, men det skedde ändå. Så är det väl också med raserandet av mentala murar som den patriarkala ordningen i alla högsta grad representerar, säger Gudrun Schyman.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".