Tyska slakterianställda slås ut

I Tyskland slås tyska slakteriarbetare ut av polska som arbetar för en tredjedel av den tyska lönen. Tyskland har ett sjuårigt undantag från EU:s fria rörlighet för arbetskraft från de nya medlemsländerna i öst men undantaget gäller inte tjänsteföretag som hyr ut arbetskraft.

Tysk slakterinäring utnyttjar nu ett kryphål och hyr in polsk arbetskraft samtidigt som tysk personal sägs upp.

– Vi vill att tyskarna ska ha arbete, säger kvinnan som går av ett skift på livsmedelsföretaget Stöwers utan för Oldenburg i Niedersachsen.

Tung näring i Tyskland
Här är slakteribranschen en tung näring och sedan knappt ett år tillbaka hyr flera företag in billig polsk arbetskraft. Men längre än till en kommentarer som denna sträcker sig inte protesterna än.

– Folk är rädda för att förlora sitt jobb och vi är svaga, vi har bara 20 procent facklig anslutning här i Oldenburg, säger Mattias Brümmer på det tyska facket NGG som organiserar livsmedelsarbetarna.

Bara de senaste månaderna har 27 000 arbetsplatser i slakterinäringen i Tyskland besatts med personal från tjänsteföretag från Östeuropa, säger Brümmer, som varnar för massarbetslöshet. Polackerna arbetar för en tredje del av den tyska lönen.

Skulle skydda jobben
Utvecklingen i slakteribranschen har fått stor uppmärksamhet i Tyskland. I Berlin sa regeringen först att en snabb lagändring skulle skydda de tyska jobben. Men efter en intern översikt konstatreade den tyska arbetsmarknadsministern

Wolfgang Clement att det är mer komplicerat än så. Det kommer att ta tid. Under tiden fruktar fackföreningarna att trenden att hyra in personal från uthyrningsföretag skrivna i Polen ska sprida sig till andra sektorer.

Fruktar hårt slag mot jobben
Debatten om slakterinäringen väcker i Tyskland farhågor om att avregleringen av tjänstemarknaden i Europa, som EU-kommissionen föreslår, kommer att drabba tyska arbetsmarknad hårt.

För några månader sedan var åsikten den motsatta bland många yrkesförbund. Tyska industri skulle tjäna på en avreglering hette det då. Men slakteriarbetarna som blivit arbetslösa, trots löften och regler som skulle skydda deras jobb efter östutvidgningen, utgör ett exempel som skrämmer.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".