Klimataktivister protesterar i samband med FN:s klimatmöte i Warsawa. Foto: TT.

FN:s klimatmöte gav få konkreta resultat

1:24 min

FN:s klimatmöte i Warszawa fortsätter på övertid i kväll. Men oavsett vad det kommer att stå i slutdokumentet skjuts många viktiga frågor på framtiden.

Inne i Warszawas stadion står tillfälligt stora vita tält som rymmer klimatmötets förhandlingslokaler. På läktarna har observatörer från miljöorganisationer samlats, de vill peppa förhandlarna denna sista kväll. I går lämnade flera hundra observatörer klimatmötet i protest mot det klena utfallet.

Detta möte behövde få fram en tidsplan för hur mycket olika länder ska minska sina växthusgasutsläpp så målen är klara till år 2015, då ett nytt bindande klimatavtal som ska gälla från 2020 ska vara färdigt. FN vill undvika det som skedde i Köpenhamn, då alla utfästelser kom för sent och var alltför små för att ligga till grund för ett avtal.

Årets klimatmöte ses som ett bakslag eftersom flera länder har sänkt sina ambitioner för utsläppsminskningar.

I kväll diskuteras här ett kompromissförslag i delfrågan om långsiktiga skador till följd av klimatförändringar. Det finns olika åsikter här om hur man ska bedöma att en skada verkligen orsakats av klimatförändringar och om det behövs ett särskilt organ för att hantera de frågorna.

Till det kommer frågan om hur mycket pengar som behövs och hur de ska kanaliseras. Och inte minst - vem som ska betala. Det kan dröja än innan mötet kan stängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista