Tomas Ramberg. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio.

Åkesson utmanar S – men tar väljare från M

1:20 min

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg kommenterar Jimmie Åkessons tal vid Sverigedemokraternas stämma.

Jimmie Åkesson manade i dag till kamp om S-väljarna i LO. Men vem förlorar egentligen på SD:s offensiv mot LO-medlemmar?

Hittills är det överraskande svaret Moderaterna.

Jimmie Åkesson hänvisade i sitt tal till en färsk Novus-mätning som visar att Sverigedemokraterna växer bland LO:s medlemmar.

17 procent av LO-folket säger att de skulle rösta på Åkesson om det var val och i det mansdominerade Byggfacket är siffran hela 30 procent.

Även i Transport, som brottas med konkurrens från utländska åkare, har partiet många sympatisörer.

Åkesson jublar förstås över inbrytningarna i LO-leden men det finns en hake. Framgångarna har inte i första hand skett på Socialdemokraternas bekostnad - utan på Moderaternas. 

Många av de arbetare som tidigare röstade på Moderaterna har gått över till Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna däremot har ökat bland LO-medlemmar jämfört med senaste valet, 54 procent säger sig vilja rösta på Stefan Löfven.

Kanske lockas de moderata arbetarna av Sverigedemokraternas invandringspolitik, och krav på hårdare tag i kriminalpolitiken. Men trötthet på den nuvarande regeringen spelar säkert in.

Moderaterna hoppas att de väljarna ska återvända när valet närmar sig. Då ska, menar de moderata strategerna, regeringsfrågan bli viktigare för väljarna.

Därför ligger det i Moderaternas intresse att utmåla ett starkt Sverigedemokraterna som ett hot mot en borgerlig regering.

Ändå petar Jimmie Åkesson på en öm punkt i den socialdemokratiska strategin.

Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons fokus på att vinna tillbaka tjänstemän och storstadsväljare från Moderaterna skapar en öppning för ett parti som vill vädja till de som förlorat mest på urgröpta socialförsäkringar och arbetslöshet.

De som är mottagliga för argumentet att internationaliseringen och invandringen ligger bakom känslan av ökade klyftor och växande otrygghet.

På en punkt var Jimmie Åkesson oväntat öppen i sitt tal. Han oroar sig för att det går så dåligt för Alliansen just nu.

"Vår starka vågmästarposition riskeras av en allt svagare regeringsallians", sa Åkesson.

SD-ledaren är orolig för att hans dröm om att få avgöra vem som ska regera Sverige efter nästa val håller på att gå i kras. I så fall har han själv bidragit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista