Uppgörelse om Irans kärnenergi klar i natt

2:09 min

Strax efter klockan tre i natt avslutades förhandlingarna i Geneve om Irans kärnkraft med en uppgörelse som kan bli historisk.

USA:s president Barack Obama välkomnade överenskommelsen i ett uttalande från Vita Huset.

-Det första steg vi tagit i dag är det mest påtagliga och betydelsefulla sedan jag blev president. Nu måste vi använda kommande månader för att lösa en fråga som hotat vår och våra allierades säkerhet i decennier, sa president Obama.

Efter flera dagars förhandlingar i Geneve lyckades parterna.

Iran å ena sidan och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd; USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland samt Tyskland å den andra komma överens om en temporär uppgörelse på sex månader som gäller i avvaktan på  ett mer omfattande avtal.

Irans motparter vill förhindra att landet utvecklar kärnvapen och Iran har nu lovat att frysa utvecklingen av sitt kärnenergiprogram, inklusive en kontroversiell tungvattenreaktor.

De har också lovat att stoppa anrikning av uran högre än fem procent, för att det inte ska kunna användas för kärnvapen och underlätta tätare inspektioner.

I utbyte har USA lovat att tillfälligt lätta på ekonomiska sanktioner mot Iran motsvarande sju miljarder dollar, av totalt 100 miljarder, enligt en redovisning från Vita Huset.

President Obama gjorde klart att om Iran inte håller sina utfästelser upphör lättnaderna.

En diplomatisk uppgörelse har starkt stöd i opinionen i USA, men en uppgörelse med Iran möter motstånd i kongressen, där det finns såväl demokrater som republikaner som inte litar på Iran och vill skärpa sanktionerna istället.

De lättnader det talas om nu kan presidenten själv besluta.

USA:s nära allierade Israel har motarbetat en uppgörelse hela tiden.

Den snabba utvecklingen mot en möjlig diplomatisk lösning välkomnades av USA:s president, som uppmanade alla inblandade att ge freden en chans.

I dag öppnade diplomatin en väg till en säkrare värld, sa president Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista