Preparatet kat visas upp.

FN kan klassa kat som narkotika

Preparatet kat, som är narkotikaklassat i Sverige men inte internationellt, granskas av Världshälsoorganisationen WHO. Om FN klassar kat som narkotika skulle det få konsekvenser för Sverige.

– Jag kan bara se positiva konsekvenser av att vi inte blir ensamma som ser det här som en illegal hantering, säger Björn Fries, regeringens narkotikasamordnare.

– Det är väldigt svårt att stoppa tillflödet när nästan alla andra länder ser det här som legala handelsvaror.

Kan en sådan klassning innebär att det blir stopp på trafiken in till Sverige?

– Sannolikt inte stopp men det här är i motsats till annan narkotika färskvara så om det blir svårare och krångligare skulle det sannolikt hjälpa till en hel del när det gäller att bekämpa problemen som finns i Sverige.

Populärt bland somaliska män
Kat kommer från buskar eller träd i Afrika, bland annat från Etiopien och Kenya. Till Sverige kommer det i stora buntar, ofta via till exempel Storbritannien och Holland där det klassas som grönsak, inte narkotika.

Kat jämförs med amfetamin och tuggas, i Sverige framförallt av somaliska män.

Tullbeslagen har ökat stadigt de senaste åren och förra året tog den svenska tullen drygt åtta ton i beslag.

Nu granskas kat alltså av WHO. FN:s narkotikakontrollbyrå har också uppmanat Sverige att undersöka problemet närmare och utveckla motåtgärder även om det alltså redan är förbjudet här.

Gigantiskt problem i små grupper
Björn Fries betraktar kat som ett stort problem i vissa grupper.

– Man uppskattar att bland somaliska män är det 40 procent som använder kat. Det är ett gigantiskt problem i den gruppen.

Är samhället sämre på att bekämpa kat bland somaliska män än amfetamin bland svenska män?

– Så hoppas jag att det inte är, men ibland kan man tycka att det ör de och inte vi som har det här problemet. Det kanske också är en av anledningarna till att gränsen för grovt narkotikabrott kopplat till kat är så pass hög som 400 kilo, det är ju en ganska orimlig siffra.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".