Libanesiska soldater i Israel längtar hem

I Israel bor i dag nästan 2 000 libanesiska soldater som lämnade Libanon samtidigt som israelerna drog sig ur landet för snart fem år sedan. De hoppas nu kunna återvända hem efter den fredliga omvälvningen i Libanon.

– Inte bara jag utan alla libaneser vill återvända, säger Abu George, före detta major i den libanesiska, huvudsakligen kristna SLA-milisen, en av många arméer under det libanesiska inbördeskriget.

Efter kriget stannade SLA-soldaterna, stödda av Israel, kvar i södra Libanon. Många av dem följde med när Israel år 2000 lämnade Libanon och många bor kvar Israel. Men de längtar hem.

– Det kommer att bli som ett lyckligt bröllop om bara Syrien lämnar Libanon i fred och han kan göra efterlängtade resan hem. Efter 30 år kommer libaneserna att kunna leva lyckliga tillsammans, säger Abu George.

Lön och hyra från Israel
Han bor nu i Maalot i norra Israel och får fortfarande lön och hyran betald av den israeliska armén. Han tacksam över att Israel tog hand om sina libanesiska vapenbröder men han kommer inte att sakna Israel om han nu får åka hem igen.

– Israel är ett grannland och det finns all anledning för Libanon att ha goda kontakt med Israel, tycker Abu George som själv aldrig har haft några problem med att umgås med israeler.

Tror fredsavtal dröjer
Men han misstänker samtidigt att ett fredsavtal mellan Libanon och Israel kommer att dröja. Ett stort bekymmer för honom och för Israel är Hizbollah-gerillan i Libanon. Men det pågår förhandlingar, säger Abu George.

– Det pågår underhandlingar med Hizbollah som syftar till att få gerillan att lägga ner vapnen och istället arbeta med politiska medel. Hizbollah är utsatt för stora påtryckningar, säger sig Abu George veta.

Christer Fridén, Maalot
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".