Färre anställda på fängelserna

Trots att fångarna blir fler och fler ska antalet anställda på landets fängelser och häkten bli färre. För att spara pengar vill Kriminalvårdsstyrelsen dra ned med över 200 tjänster.

Antalet anställda på landets fängelser och häkten kan komma att minska med flera hundra. Anledningen är att Kriminalvården måste spara pengar.

Facket kritiskt
Fackförbundet Seko, som organiserar kriminalvårdarna, är kritiskt till personalminskningarna. De kommer att äventyra säkerheten på anstalterna, enligt ombudsmannen Roal Nilssen.

– Jag tycker också att vi ska vara så effektiva som det går. Vi ska inte ha en enda kriminalvårdare för mycket men vi ska heller inte ha en enda för lite. Vi såg ju alla förra årets händelser. De inträffade när det var som lägst bemannat i våra fängelser. Det är ju ett tecken på att bemanningen står i förhållande till de händelser som kan inträffa i kriminalvården, säger han.

Inga nedskärningar
Men Kriminalvårdsstyrelsen tillbakavisar att besparingarna skulle komma att gå ut över säkerheten på anstalterna. Neddragningarna kan, enligt Lars Nylén, i stället ske genom mer effektiv schemaläggning av personalen.

Lars Nylén säger dessutom att det inte är säkert att det behöver bli några nedskärningar. Anledningen är att kriminalvården samtidigt ska utöka antalet platser. 1 800 nya platser ska de svenska anstalterna få.

”Kommer inte hjälpa”
Enligt Roal Nilssen kommer det inte att hjälpa eftersom varslen redan har börjat komma.

– Det är redan varslat ett antal, bland annat i Göteborg. Det är ingen tvekan om att en del blir övertaliga, säger Roal Nilssen, ombudsman på fackförbundet Seko.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".