Allt färre vill bli soldater i USA

USA får allt svårare att rekrytera nya soldater. Förlusterna i Irak och långa tjänstgöringstider gör att amerikanska ungdomar tvekar att ta värvning.

”Orsaken till att jag valde armén är att de tog hand om 200 000 kronor i studielån och gav mig yrkesutbildning och stolthet.” Så låter det i ett utdrag ur en av de många videor som den amerikanska armén sprider.

De prydligt klädde värvarna finns överallt, på rockkonserter, på skolorna och i köpcentrum och budskapet är likartat: Vill Du få ordning på dit liv, pengar, utbildning och riktiga kamrater – ta värvning.

Särskild information till föräldrar
På arméns webbsidor finns också särskild information som direkt riktar sig till föräldrar. Militärtjänst är bästa sättet att få ordning på struliga ungdomar och en entrébiljett till ett framgångsrikt liv.

I förra månaden lyckades inte den amerikanska arméns rekryteringskontor uppnå sitt mål. Elitförbanden, exempelvis marinkåren, har färre sökanden än på tio år. I reservist-organisationerna är krisen ännu värre. Fram till nu har 1 500 amerikanska soldater dött och 11 200 skadats i Irak. Dessutom har många tvingats vara kvar dubbelt så länge som de engagerats för.

Kongressen lovar bättre förmåner
1973 avskaffades den så kallade draften, att via ett lotterisystem efter födelsedatum ta ut värnpliktiga. Nu bygger den amerikanska krigsmakten helt på frivillighet.

Kongressen utlovat bättre förmåner med bland annat en tiodubblad dödspremie till de anhöriga, närmare 1,5 miljoner kronor om man dör i strid. Men detta verkar inte ha ökat viljan att ta värvning.

Om trenden fortsätter kan USA tvingas att överväga att återinföra värnplikt.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".