Jas Gripen flyger över Kapstaden 1998.

Saab bluffade om motköp i Jasaffär

Överdrifter och rena lögner om motköp ledde till att Sydafrika köpte flygplanstypen Jas 39 Gripen för fem år sedan. På den projektlista som Saab lämnade till den sydafrikanska regeringen har 21 av 26 projekt underkänts eller avbrutits.


Försäljningen av stridsflygplanet Jas Gripen till Sydafrika innebar den första exportordern för Saab och deras brittiska partner BAE System och ansågs därför vara extra viktig.

För att vinna ordern, som förutom de 28 gripen planen också inkluderade 24 skolflygplan av typen Hawk, tvingades Saab och deras brittiska partner BAE System att fixa så kallade motköp till ett värde som var fyra gånger så stort som priset på planen fram till år 2011.

Investeringar i civil industri
Till största delen skulle det handla om investeringar i den civila industrin. Saab och BAE behövde inte satsa alla pengar själv men endast affärer där Saab eller BAE spelat en avgörande roll för genomförandet räknades. Motköpen var mycket viktiga för att affären skulle gå igenom, berättar Jan Närlinge, som var var ansvarig för motköpen på Saab.

– De är nog avgörande för att det var ju så att där låg grunden för att skapa den ekonomi som landet skulle ha för att kunna orka med att betala de utgifter som man hade, säger Jan Närlinge.

Listan över civila projekt som Saab lämnade in till den sydafrikanska regeringen såg sannerligen imponerande ut. Några av världens största företag skulle hjälpa Saab och investera i Sydafrika. Det fanns bara ett litet problem med listan – den stämde inte med verkligheten.

21 av 26 projekt blev aldrig av
Idag fem år senare har 21 av 26 projekt antingen avbrutits eller underkänts och i flera fall har den sydafrikanska regeringen vilseletts.

Swedefish en organisation för företag i fiskeribranschen skulle med Saabs hjälp öka den sydafrikanska fiskodlingens export med över 950 miljoner kronor. Projektet hade enligt Saab redan inletts.

Avfärdas som bluff
Det här avfärdas som en bluff av Swedefish vd, Bert Christiansson.

– Vi var inte alls intresserade av de här bitarna. När det kom till den här fasen sa jag till dem att vi inte var intresserade av fiskodlingsbiten. Det vi kan är havsfiske, inte fiskodling sa jag. Fiskodling var inte intressant för oss, nej, säger Bert Christiansson.

Var du medveten om att det här förslaget lämnades in till näringsdepartementet i Sydafrika?

– Nej, jag vet inte hur det har tänkt. Jag tror att de inte riktigt visste vad de pratade om i det sammanhanget, säger Swedefish vd, Bert Christiansson.

Försökte få erkännande
På listan finns också fall där Saab försökt få erkännande för affärer man inte haft något att göra med. Det gick till så att man helt enkelt frågade företag i Wallenbergsfären om man kunde få låtsas att fabriker som de köpt eller startat ingick i Saabs motköpsplan. På så sätt hamnade Electrolux export på 800 miljoner kronor på listan.

Sven Stork var vid den tiden chef för fritidsprodukter i Electroluxgruppen. Han minns tydligt hur det gick till när en chef från Saab ringde honom.

– De ringde upp mig från Saab och undrade om vi var beredda att ställa upp. Som god patriot svarade jag att vi brukar hjälpa varandra i länder i periferin, varför skulle jag inte kunna hjälpa dem.

Men det var inte de som hjälpte er?

– Nej, nej. Vi var ju igång där nere när den här kontakten kom, säger Sven Stork.

ABB-projekt för 9 miljarder
En rad ABB-projekt som skulle ge export för 9 miljarder kronor ingår också i listan. ABB:s talesman Wolfram Eberhardt skrattade högt när Ekot första gången visade honom listan på de projekt ABB skulle vara inblandade i.

– Saab kan möjligen haft en begränsad påverkan på något enstaka projekt, säger Eberhardt.

Han säger också att han inte kan förstå hur interna ABB-projekt kan ha hamnat på en officiell lista hos Sydafrikas regering.

Anser sig inte gjort fel
Ove Wagermark, informationsdirektör på Gripen international, det bolag som sköter marknadsföringen av Jas Gripen åt Saab, anser inte att de har gjort något fel.

– Vi ägnar oss åt seriös verksamhet så det kan jag inte tänka mig, säger han.

Ni försökte inte på något sätt indikera att ni hade större makt än ni egentligen hade?

– Nej, det tror jag inte vi varken kunde göra eller att någon skulle gå på, säger Owe Wagermark på Gripen international.

Saab har nu tvingast ersätta de ursprungliga misslyckade projekten med nya.

Enligt den sydafrikanska regeringen har man nått drygt en fjärdedel av målet som ska klaras av senast 2011. Om man slutligen kommer lyckas och hur mycket det i så fall kommer kosta Saab är ännu för tidigt att säga något om.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".