PO Edin vill att Riksbanken sänker räntan

Debatten om Riksbankens räntepolitik fortsätter. Enligt arbetsmarknadsstyrelsens ordförande PO Edin är Riksbankens inflationsmål felaktigt. I stället för två procents inflation, borde målet ligga högre, för att minska arbetslösheten, enligt PO Edin:

PO Edin har tillsammans med AMS generaldirektör Anders L Johansson tidigare kritiserat Riksbanken för att bankens räntepolitik leder till arbetslöshet.

Trots att bankens mål sedan tio år är att hålla inflationen kring två procent per år, har inflationen under perioden nästan hela tiden legat lägre. Det här tyder på att Riksbanken hade kunnat sänka räntan mer, så hade också sysselsättningen ökat, enligt Edins resonemang. Den kritiken står fast, och Edin tycker att Riksbanken också nu borde sänka räntan. 

Nu hävdar alltså Edin dessutom, att det är fel på själva inflationsmålet. För att minska arbetslösheten borde inflationen ligga en eller ett par procentenheter högre. Men Edin tror inte själv att det kan bli så, om inte den europeiska centralbanken också ändrar sitt inflationsmål.

Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".