Regeringen söker erfarenheter hos anhöriga efter 11 september-offer

Efter tsunamikatastrofen har svenska regeringen sökt råd i USA om hur man bäst stöttar anhöriga. De som kan berätta vad som behövs är de som förlorade sina anhöriga i 11 september-attentaten 2001. (P1 Föräldrarna)


– Vid varje tragedi finns det saker att lära och misstag att undvika att upprepa. Därför applåderar jag den svenska regeringen för att den försöker få råd från andra, säger Monica Gabriell, som förlorade sin man i terrorattackerna den 11 september 2001.

Hon vet vilket stöd man behöver från myndigheter efter en stor katastrof.

Träffade svensk delegation i New York
I början av februari träffade hon en svensk delegation på konsulatet i New York. Hon gav svenskarna rådet att se till att psykologhjälpen fungerar långsiktigt för anhöriga som drabbats av tsunamin.

I New York blev hon och andra anhöriga anvisade till Röda Korsets tillfälliga hjälpcentral. Centret slog igen efter ett och ett halv år och människor som var mitt i ett sorgearbete sparkades ut på gatan, säger Monica.

– Man kastade ut dessa människor i kylan, ut på gatan. Det är inte på det sättet man hjälper folk att överleva. Man måste ha kontinuitet, säger hon.

Ilskan riktade sig mot regeringen
Svenskarna berättade också att regeringen hemma hade fått ta emot mycket frustration och ilska från anhöriga till offren för tsunamioffren. På den punkten hade Monica Gabriell bara ett råd.

– De drabbade behöver ventilera sin sorg och regeringen får stå ut med att fungera som slagpåse, säger hon.

Katarina Andersson, P1 Föräldrarna
katarina.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".