Anna Hedborg utreder socialförsäkringarna.

Sociala avgifter kan redovisas på lönen

I framtiden kan det komma att stå på ditt lönekonto hur mycket du betalar i sociala avgifter. Kunskapen måste öka om hur mycket de sociala försäkringarna kostar. Det säger regeringens enmansutredare Anna Hedborg som har i uppdrag att komma med förslag på hur kostnaderna kan sänkas.

– Det klart att om det inte var socialförsäkringsavgifter så skulle det sannolikt vara löner. Det är väl viktigt att folk förstår det. Det klart att försäkringar kostar och diskussionen måste gälla om de försäkringar vi har är värda sitt pris, säger Anna Hedborg.

Anna Hedborg vill att var och en ska veta hur mycket den betalar i sociala avgifter. Idag syns det inte på vanliga lönebesked hur stor summa som går till sociala avgifter.

”Det är som med hemförsäkringen”
– Förståelse är väldigt viktigt, för det man egentligen betalar för är att man ska veta att man är försäkrad. Det är precis som med hemförsäkringen, man är onekligen gladast om man slipper använda den, men det känns skönt att ha den och därför man premien, säger hon.

En andra viktig förutsättning som, enligt Anna Hedborg, kommer att vara avgörande för framtidens socialförsäkringar är att det är arbetslinjen som gäller. Det vill säga det måste bli lättare även för dem som inte är helt friska att stanna kvar i arbetslivet och inte bli förtidspensionerade.

– Fler människor behöver arbeta fler timmar om vi ska rädda välfärdssystemen framöver och då måste systemen själva vara bygga på ett sådant sätt att de hjälper till med det, säger Anna Hedborg.

– Uppenbart är att med över 500 000 förtidspensionärer och 300 000 sjuka så är det för många som inte får plats på arbetsmarknaden med de större eller mindre sjukdomar de har, säger hon.

Klar efter valet 2006
Anna Hedborgs utredning ska vara klar först efter valet 2006. Hon hoppas kunna diskutera en hel del med såväl arbetsmarknadens parter som med de politiska partierna.

Tankar finns att bryta socialförsäkring ur statsbudgeten, men då kommer inga pengar från andra områden att kunna förstärka ersättning för till exempel sjukskrivna om antalet går upp som det gjort på senare tid.

– Vi vet till exempel att a-kassan och sjukförsäkringen brukar balanseras mot varandra, då kan man ta pengar från den ena försäkringen till den andra. Det blir svårare om man låser in pengarna i en enskild försäkring, säger hon.

Anna Hedborg anser att det finns en enighet om att det behövs ett socialförsäkringssystem som kostar mindre än idag. Avgörande för hur det kommer att gå är bland annat hur väl arbetsmarknaden anpassas efter människorna.

”Kommer att bli ont om arbetskraft”
– Det ligger ändå möjligheter framför oss därför att vi tror alla att det kommer att bli ont om arbetskraft och då kommer nog också den fantasifulla tiden när människor kommer att känna sig behövda på ett nytt sätt, även om de är lite skraltiga eller är lite äldre, säger Anna Hedborg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".