Överklagande kan ge dödsstöt åt biltullar

Konsortiet Combi Tech förbereder ett överklagande av den dom i kammarrätten som tidigare i veckan gav grönt ljus för den fortsatta planeringen av trängselskatten i Stockholmstrafiken. Det kan betyda dödsstöten för de nuvarande planerna.

I förra veckan slog kammarrätten i Sundsvall fast att upphandlingen av den utrustning som ska användas till biltullarna inte behöver göras om. Men konsortiet Combi Tech som vill ha kontraktet och anser sig felaktigt behandlade förbereder nu ett överklagande till regeringsrätten.

Skulle konsortiet vinna raseras de nuvarande planerna på trängselskatten, något som förstås skulle glädja projektets motståndare. Men den företagsgrupp som biltullarnas fiender nu sätter allt sitt hopp till är alltså absolut inte själva några motståndare till avgifter i trafiken. De vill bara ha kontraktet:

– Det här konsortiet och dess medlemmar är världsledande på den här tekniken. Vi har många stora system ute i världen och det känns konstigt att vi inte får det på hemmaplan, säger advokat Jonas Ågren som företräder Combi Tech.

Effektivaste medlet mot köer
Trängselavgifter: Det effektivaste medlet mot bilköer i storstäder. Snabbt och smidigt. Samhällsekonomisk rättvisa. Texterna finns att läsa på företaget Kapschs hemsida, med adressen www.ingentrangsel.nu.

Kapsch är ett av de tre företag som tillsammans bildar det konsortium som, om de överklagar kammarrättens dom och sedan vinner i regeringesrätten, sätter punkt för försöket med trängselskatter i Stockholm.

I tysthet förstås påhejade av biltullsmotståndarna bland bilisternas lobbygrupper och de borgerliga politiska partierna.

”Vi vill genomföra trängselskatten”
Men för Combi Tech som har installerat system bland annat i Chile, Australien och Österrike handlar det inte om att stoppa några biltullar. Det handlar istället om att få äran att installera dem.

– Vi tror att det här är ett system som kommer förr eller senare och då vill helt enkelt Combi Tech vara den som genomför det, säger Jonas Ågren.

Hur känns det då att vara biltullsfiendernas bästa vänner?

– Det känns lite konstigt men det är ju inte därför vi överklagar för att gå dem till mötes utan vi gör det för att vi själva vill installera det här systemet.

Om Combi Tech i slutändan vinner och det nuvarande försöket skjuts i sank talar mycket för att det kommer att dröja länge innan några politiker försöker sig på att införa ett liknande system i Stockholm igen. För Combi Tech är dock marknaden större än bara Sverige och dess huvudstad och företaget bekymrar sig därför inte alltför mycket över den komplikationen.

– Vi tycker att det är tråkigt att det inte genomförs nu, men vi har lagt ner mycket pengar och arbete och det är därför vi vill genomföra det.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".