Migrationsverket skeptiskt mot förslag om arbetskraftsinvandrare

2:13 min

Regeringen och Miljöpartiets förslag om skärpta åtgärder mot utnyttjande av arbetskraftsinvandrare kommer bara att ha begränsad effekt, bedömer Migrationsverket.

Enligt förslaget ska Migrationsverket få göra efterhandskontroller för att upptäcka oseriösa arbetsgivare. 

Men med dem kommer man inte komma åt dom grundläggande problemen bakom missbruket, enligt Nina Johansson som är avdelningschef för arbetstillstånd på myndigheten

– Därför att det finns fortfarande inte nåt starkt incitament för individen som är här att tala om för Migrationsverket när man inte får rätt lön, eftersom man riskerar att bli utvisad från Sverige, säger hon.

Regeringen och Miljöpartiet enades ju tidigare i höstas om nya förslag för att komma åt missbruket av reglerna när det gäller arbetskraftsinvandringen.

Migrationsverket föreslås få en central roll eftersom man framöver får möjlighet att kontrollera anställningsvillkor när personerna från utlandet kommit hit och börjat arbeta.

Myndigheten kommer också enligt förslaget få att dra in tillstånd för den som kommer hit, om villkoren inte stämmer med det som erbjudits. En arbetsgivare som lämnar felaktig information riskerar böter och upp till två års fängelse.

Men Migrationsverket som ny lämnat in synpunkter, skriver att möjligheten att kontrollera och bedöma seriositeten i ett anställningserbjudande även med de här förslagna kontrollmöjligheterna kommer att vara mycket begränsade.

Nina Johansson på myndigheten återkommer till att det är svårt att komma åt allt fusk när det inte lönar sig för den som kommer till Svreige att påtala för Migrationsverket om man blir utnyttjad på arbetsplatsen.

– Om man exempelvis inte har fått rätt lön utbetalad under tiden man arbetar, så kommer det att leda till en återkallelse av tillståndet och då ska man lämna Sverige.

– Det gör ju att kanske syftet med lagstiftningen inte kommer att uppnås, avslutar Nina Johansson.

Men Miljöpartiets Maria Ferm lyfter fram att en arbetskraftsinvandrare som påtalar missförhållanden och tillståndet framöver ska få stanna en längre tid i Sverige för att på så sätt kunna hitta ett nytt jobb. 

– Där genomför vi en utökning, från tre månader till fyra månader, den tid som personen kan vara kvar i Sverige, och söka ett nytt jobb, om man till exempel anmäler missförhållanden på arbetsplatsen, och man riskerar att bli av med tillståndet.

Och på frågan om Maria Ferm tror att det räcker, för att personer ska våga anmäla missförhållanden, om man har en risk att faktiskt blir utvisad, svara hon så här.

– Jag tror att det är ett steg på vägen, att man genomför en förändring från tre till fyra månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista