Bolivias avgående president Carlos Mesa vinkar till anhängare utanför presidentpalatset sedan han meddelat sin avgång.

Bolivias president avgår efter protester

Bolivias president Carlos Mesa har meddelat att han tänker avgå. Under måndagen kommer han att lämna in sin avskedsansökan till kongressen, sa han i ett radio- och TV-sänt tal till nationen.

Det är 17 månader av protester som fått presidenten att ge upp. Protester gäller Carlos Mesas sätt att hantera Bolivias gas- och oljeindustri under det ett och ett halvt år han suttit vid makten.

I sitt tal till nationen på söndagen sa Carlos Mesa att han inte ville dra ut på den ”skamfulla komedi” som Bolivia befinner sig i. Han sa att under sina 17 månader vid makten hade inte mindre 820 protestaktioner mot honom ägt rum.

Hungerstrejker och studentuppror
Näringslivet har anklagat Carlos Mesa för att förstöra landets ekonomi. Kokabönder har blockerat vägar i protest mot att de inte får odla sin gröda och det har varit hungerstrejker och studentuppror.

Men framförallt har det alltså varit protester mot Carlos Mesas energipolitik, som den senaste tiden lett till kraftiga prishöjningar på gas, olja och diesel i takt med att de statliga subventionerna försvunnit.

Bolivia är ett av Sydamerikas fattigaste länder, men har kontinentens näst största naturgasreserv. Det är en jätteskatt som Bolivias fattiga urbefolkning inte sett röken av. Pengarna har gått till utländska gas- och oljebolag och den inhemska eliten.

Carlos Mesas problem har inte skilt sig så mycket från sin föregångares.

Fick fly från landet
Han kom till makten i oktober 2003. Då hade den förre presidenten Gonzalo Sanchez de Lozada tvingats fly landet efter omfattande protester.

Gonzalo Sanchez de Lozada ville exportera gas till USA genom Chile. Men oppositionen som var rädd för att pengarna skulle hamna i fel fickor, ställde istället krav på att naturtillgångarna skulle nationaliseras och att gas- och oljepriserna skulle sänkas.

Senare idag väntas Carlos Mesa lämna in sin avskedsansökan till kongressen. Men det finns en, åtminstone teoretisk, möjlighet för Mesa att stanna i presidentpalatset. Enligt Bolivias konstitution kan kongressen avslå ansökan och presidenten sitta kvar.

Therese Larsson
therese.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".