S-kvinnor tar itu med rasistanklagelser

På måndagen bekräftas bilden av att det förekommer diskriminering mot invandrare inom det socialdemokratiska kvinnoförbundet. Carina Ohlsson som sitter i förbundets styrelse säger att man nu ska gå till grunden med problemen.

Det var på söndagen det uppmärksammades efter det att kvinnoförbundsordförande Nalin Pekgul gick ut och berättade om att hon själv och andra med utländsk bakgrund blivit utsatta på förbundets expedition.

– För det första måste vi ta det som Nalin har berättat på allvar, hennes upplevelse att hon känner sig diskriminerad. Det är hela förbundsstyrelsens ansvar att verkligen ta tag i den här frågan, säger Carina Ohlsson, i förbundets styrelse.

Hur har du märkt av det här?

– Det är en känsla jag har, för det är ingen som direkt har uttryck de exempel som Nalin har gett i intervjun, säger Carina Ohlsson.

Beskylld för att anställa släktingar
Det var på söndagen i P1-programmet Godmorgon världen! som s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul berättade om hur hon och andra anställda med utländsk bakgrund och utländskt klingande namn blir diskriminerade på kvinnoförbundets expedition. Bland annat blev hon beskylld för att anställa sina släktingar.

– Droppen var när jag fick höra att jag hade anställt tre kusiner på expeditionen, då kändes det som att nu får det vara nog, säger Nalin Pekgul.

Funderat på att hoppa av
Nalin Pekgul berättade också om att hon vid ett flertal tillfällen funderat på att hoppa av men att bland annat stödet från statsminister Göran Persson sporrat henne att fortsätta.

På söndagen beklagade också partisekreterare Marita Ulvskog uppgifterna, uppgifter som hon dock inte själv kände till.

Men personer som har både svensk och utländsk bakgrund som Ekot talat med bekräftar på måndagen att den bild Nalin Pekgul ger är rätt.

Säger att det finns rasistiska drag
Eftersom det rör sig om en liten grupp inblandade vill de inte peka ut någon, men de säger oberoende av varandra att det trots allt finns rasistiska drag bland de anställda och att det går olika rykten om Nalin Pekgul och de andra.

Något som Carina Ohlsson, styrelseledamot i s-kvinnorna nu vill ska upphöra.

– Att få ett slut på detta måste ske snabbt, säger Carina Ohlsson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".