Rovdjursfrågorna avgörs om en vecka i riksdagens kammare. Foto: TT.

Regeringen fick stöd av SD i rovdjursfrågan

Efter misslyckade försök att förhandla med Socialdemokraterna i rovdjursfrågan fick regeringen i dag stöd av Sverigedemokraterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, bland annat att vargstammen bör ligga på 170-270 djur och dessa partier anser också att det är politikerna, inte myndigheter som ska ha rätt att avgöra om exempelvis vargstammen är livskraftig eller inte.

– Ja, jag tycker att det för det första är synd att inte vi kunde få en bredare uppslutning bakom vår proposition, när det ändå finns en ganska stor samsyn, säger Bengt-Anders Johansson, moderat och vice ordförande  i riksdaggens miljö- och jordbruksutskott.

Ända fram till i går kväll satt regeringen i samtal med Socialdemokraterna för att få stöd för den omdiskuterade rovdjurspropositionen. Det råder fortfarande delade meningar om varför förhandlingarna strandade.  I dag fick regeringen stöd av Sverigedemokraterna, i miljö- och jordbruksutskottet, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej. Socialdemokraterna går delvis på regeringens linje, men anser inte att det är politikerna som ska avgöra inom vilka spann de olika rovdjursstammarna ska ligga. Regeringen vill ju till exempel slå fast en vargstam på 170-270 djur. Det här bör överlåtas åt myndigheter, säger Matilda Ernkrans från Socialdemokraterna.

– Det viktiga för oss, det är att vi faktiskt får något som fungerar i praktiken, i verkligheten. Visar det sig att regeringen nu har gjort rätt bedömningar, får det här att fungera i praktiken och verkligheten, då kommer det att ligga till grund för vad vi gör för bedömning, hur vi ska hantera frågan i framtiden, säger Matilda Ernkrans.

Rovdjursfrågorna avgörs om en vecka i riksdagens kammare. Miljörörelsen har propagerat för en betydligt större vargstam och hävdar att det saknas vetenskapligt underlag för att 170-270 vargar skulle vara en livsduglig stam. Men moderaten Bengt-Anders Johansson håller inte med och är inte rädd för att Sverige skulle dras inför EU-domstolen.

– Våra siffror står på en väldigt stark vetenskaplig grund, och det överträdelseärende som är aktuellt, det handlar om licensjakten 2010 och har ingenting att göra med den här propositionen, säger Bengt-Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista