1 av 2
100 000 libaneser demonstrerade på måndagen i Beirut mot Syrien.
2 av 2
Libanons president Lahoud och Syriens president al-Assad skriver under avtalet om syrisk truppreträtt.

Syrien flyttar soldaterna i Libanon

Syrien kommer att flytta alla sina trupper i Libanon till ett område nära den syriska gränsen före utgången av mars. Det kundgjordes efter att de två ländernas presidenter avslutat ett möte i Syriens huvudstad Damaskus.

Redan före tillkännagivandet rapporterade ögonvittnen hur syriska soldater vid posteringar öster om Libanons huvudstad Beirut började packa ihop och montera ned sin utrustning och nu under eftermiddagen har en konvoj med syriska militärlastbilar rullat i riktning mot den syriska gränsen.

Men det är inte fråga om någon totalt tillbakadragnde, så som det internationella samfundet och demonstranterna i Beirut kräver, soldaterna drar sig bara tillbaka till Bekaadalen i östra Libanon, i närheten av den syriska gränsen. Den här omgrupperingen ska vara klar innan slutet på mars, därefter ska de två länderna bestämma hur länge de omkring 14 000 soldaterna ska vara kvar i Libanon.

”En syrisk fint”
USA har sagt att man inte vill se några halvmesyrer från syriernas sida och har krävt att trupperna är helt borta före valet i maj. Den Syrienkritiska oppositionen säger att omgrupperingen bara är en fint från syrisk sida, ett sätt att vinna tid och dribbla bort det internationella samfundet.

Idag är det tre veckor sedan Libanons förre premiärminister Rafik Hariri mördades och för tredje måndagen i rad hålls stora demonstrationer i närheten av hans gravplats vid martyrernas torg i centrala Beirut.

”Agenterna måste bort”
Ett av demonstranternas främsta krav är att också den syriska underrättelsetjänsten lämnar Libanon. Syriska spioner har spritt skräck och korruption i det libanesiska samhället men de har varit immuna mot straff eftersom de har åtnjutit de Syrienvänliga regeringarnas beskydd. Hittills har Syriens president inte med ett ord nämnt vad som kommer att hända med den verksamheten.

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".