Oljeeldning minskar kraftigt

Försäljningen av villaolja rasade förra året till den lägsta nivån sen 1953.

Försäljningen av villaolja minskade med 25 procent under 2004, enligt Svenska Petroleuminsitutet.

I takt med högre olje- och elpriser ökar intresset för uppvärmning med biobränslen. Vart fjärde svenskt hus värms idag helt eller delvis med biobränslen. I Kalmar noterar företaget KMP som är en av landets största tillverkare av utrustning för pelletsuppvärming försäljningsrekord. VD Staffan Lundegård säger att ökningen bara tycks fortsätta

650 000 svenska hushåll värms idag helt eller delvis med biobränsle vilket betyder att den uppvärmningsformen är den vanligaste näst efter eluppvärmning men sedan förra året vanligare än oljeeldning.

I Högsby finns de flitigaste biobränsleanvändarna i landet där är värms vart tredje hus enbart av ved bricketter eller pellets.

För dem som inte har tillgång till egen ved finns idag ett stort utbud att köpa som på energihuset i Kalmar där försäljningen på plats ökade med 50% i Februari i år jämfört med samma månad förra året ,köerna med bilar och kärror stundtals är lång, en av kunderna Jonathan Ballantyne ser både nackdelar och fördelar med biobränsle.
Det är jobbigt att bära in men det blir skön värme, säger han.

 Janne Rindsting Sveriges Radio Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".