Miljöinvesteringar minskade utsläppen

De sex miljarder kronor som regeringen satsat på miljöinvesteringar har haft effekt. Det visar en utvärdering som gjorts av utredaren Thomas Kåberger.

Sedan 1998 har regering och riksdag beviljat över sex miljarder kronor i bidrag för miljöinsatser i det lokala investeringsprogrammet, LIP.

Utvärderingen har gjorts av ungefär hälften av de avslutade programmen och gäller framför allt insatser för energi och klimat i kommuner och företag.

Investeringarna har haft effekt, säger docent Tomas Kåberger, som har lett arbetet.

– – Vi har funnit att man minskat utsläppen av många viktiga luftföroreningar med ungefär en procent totalt i landet. Det är en stor effekt och samtidigt är den kostnad som staten haft för minskningen relativt låg, säger thomas Kåberger.

Minskat en procent
Utsläppen av koldioxid har minskat med 545 000 ton, vilket motsvarar en procent av Sveriges totala utsläpp.

Till att börja med var det regeringskansliet, som delade ut pengarna till miljöinvesteringar i kommunerna.

Programmet fick en hel del kritik för att man satsade på projekt, som gav små miljöeffekter och för att miljödepartementet inte hade den kompetens, som behövdes för att värdera projekten.

Ansvaret flyttades över till Naturvårdsverket. Den nya utvärderingen kommer till nya, mer positiva slutsatser än tidigare.

– En förklaring är att många av de sämre projekt som beviljades bidrag har avbrutits och aldrig genomförts. De som har genomförts har varit effektivare än de som beviljades tidigt, säger Kåberger.

Gynnar biobränslen
En stor del av investeringarna har gått till värmeverk, som gått över från kol och olja till biobränsle. Också industrins energisystem ingår i en del av projekten.

– Det finns flera lyckade projekt där man utnyttjat industriell spillvärme för att ersätta fossila bränslen och el för uppvärmning via fjärrvärme. De projekten är väldigt bra ur miljösynpunkt och de är också bra för företagen som fått sälja den spillvärme som förr var en värdelös avfallsprodukt, säger Thomas Kåberger.

Invändningar mot det här programmet har ofta varit att investeringarna i vissa fall skulle ha kommit till stånd även utan bidrag.

Förorenaren slipper betala
Andra invändningar är att statliga bidrag till den här typen av projekt strider mot principen att förorenaren ska betala för att minska utsläppen och att projekten kan snedvrida konkurrensen.

– Att det strider mot principen om att förorenaren ska betala är ett genuint problem, men så länge det är ett litet problem och vi bara stödjer pionjärer är det acceptabelt. När det gäller konkurrenssnedvridningen kan man säga att det är hanterat väl av myndigheterna. Vi har få exempel de senaste åren där det varit ett viktigt problem, säger Tomas Kåberger, docent vid det Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".