Fler kan få högre föräldrapenning

Om Sverige förlorare i en kommande dom i EG-domstolen kan det innebära att EU-medborgare kan få ut mycket högre ersättningar i föräldraförsäkringen än vad de får idag, enligt en av regeringens utredare.

Dagens regler för föräldraförsäkringen innebär att man måste ha jobbat i 240 dagar före barnets födelse för att få ut full ersättning.

Då kan man få ut maxbeloppet 648 kronor per dag.

EG-dom kan ändra grundnivån
Men är man är EU-medborgare och inte alls jobbat i Sverige och sedan flyttar hit kan man bara få ut grundnivån som är 180 kronor per dag. Det här innebär att en tysk eller polack som kommer till Sverige bara kan få ut 180 kronor per dag i föräldraersättning. Men en dom i EG-domstolen kan ändra på det.

Om domen kommer att gå emot Sverige spelar det ingen roll var i EU man jobbat de 240 dagarna för att man ska få ut full ersättning. Det här skulle innebära att en polack eller tysk kan få full ersättning, trots att han eller hon inte jobbat i Sverige före barnets födelse.

Domen handlar om ett svenskt par som jobbat utomlands och sedan flyttat hem till Sverige. Eftersom de inte jobbat i Sverige får de inte heller föräldraersättning på den högre nivån.

Sverige kommer troligen förlora
Men familjen har överklagat beslutet och enligt regeringens utredare av föräldraförsäkringen, Karl Petter Thorwaldsson, är det mycket som talar för att Sverige kommer förlora i EG-domstolen. Det säger han efter samtal med jurister.

– De som kan det här, jag kan det inte själv, säger att vi har små chanser att vinna det här målet, säger han.

Vad bygger de det på?

– Andra domslut i EU. Det är väldigt vanligt att man dömer till förmån för att man ska kunna räkna ett annat land som intjänandeperiod för alla socialförsäkringar, säger Karl Petter Thorwaldsson.

Om domen går emot Sverige innebär det att EU-medborgare från andra länder som flyttar till Sverige likställs med dem som jobbat i Sverige. Hur många det handlar om är oklart men det är något som Försäkringskassan utreder.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".