Demonstranter i Kiev. Foto: Sergei Grits/TT

Oppositionen i Ukraina har utlyst generalstrejk

1:45 min

Ukrainas opposition har utlyst en generalstrejk och blockerar flera regeringsbyggnader i centrum efter gårdagens enorma demonstrationer som delvis slutade i våldsamma sammandrabbningar. Oppositionen lägger skulden för det på regeringens provokatörer.

Huvudgatan Chrestjatik är helt tom på bilar, centrum har spärrats av från trafik. På självständighetstorget har tusentals demonstranter barrikaderat sig under natten och flera regeringsbyggnader är antingen intagna av de protesterade eller barrikaderas.

Oppositionen har utlyst en generalstrejk i sina försök att tvinga fram nyval och regeringens avgång.  Inne i stadshuset har oppositionen upprättat ett presscentrum. I natt sa ledarna att det våld som förekom utanför presidentens kontor sent igår kväll och senare runt Leninstatyn hade provocerats fram av Janukovitjs anhängare.

Vi måste lokalisera provokatörerna, om de finns på gatan stoppa dem som de som slog sönder bankfönster igår, men också de som försöker provocera på internet, sa nationalistiska oppositionspartiet Svobodas ledare Oleh Tyachnybok.

Enligt polisen skadades mer än hundra poliser under sammandrabbningarna av tårgasgranater, brandbomber och stenar. Femtiotalet demonstranter och några journalister skadades också.

Protesterna är de mest omfattande sedan orangea revolutionen för nio år sedan. Igår fanns över 100 000 demonstranter ute på gatorna i Kiev. Även i andra ukrainska städer har folk samlats för att demonstrera. I västliga Lviv var 50 000 personer ute för att protestera och kräva president Viktor Janukovitjs avgång.

Kravet från demonstranterna gäller det stoppade associationsavtalet med EU. De unga säger att detta är en ny revolution och de kommer inte stoppa förrän nyval utlyses.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista