Bofors blir brittiskt

Den brittiska försvarskoncernen BAE Systems, som bland annat samäger JAS Gripen med Saab, köper amerikanska United Defense Industries, UDI. Därmed blir Bofors, som ägs av UDI, brittiskägt.

Det är en storaffär i försvarsindustrin: BAE köper amerikanska United Defense Industries, UDI, för motsvarande drygt 27 miljarder kronor. UDI, som bl a äger Bofors, tillverkar bland annat pansarfordon, och med köpet stärker BAE sin ställning vad gäller landburna försvarssystem. Och i ett pressmeddelande säger företaget att det ligger i linje med hur dagens konflikter ser ut. ” De fortsatta amerikanska insatserna i Irak och Afghanistan och den globala kampen mot terror har betytt att det amerikanska försvarsdepartementet har styrt om sina prioriteringar och sin budget till landburna system.”

BAE hämtar redan en fjärdedel av sin vinst från USA, och med köpet av UDI har koncernen kapat åt sig ett företag som väntas spela en nyckelroll i den jättelika satsningen på att förse den amerikanska armén med nästa generations stridsvagnar och pansarfordon. Det finns också stora vinster att hämta på reparation och översyn av de UDI-tillverkade pansarfordon som nu finns i aktion i Irak och Afghanistan.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".