Hemlösa indier utan tsunamihjälp

Indien tackade nej till hjälp från omvärlden efter tsunami-katastrofen. Bedömningen var att fattigare länder behövde biståndet bättre. I sydöstra Indien, där vågorna vällde in, börjar den hemlösa fiskarebefolkningen nu att tappa tålamodet.

– Jag väntar på att vi får dricksvatten här och hjälp mot malariamyggorna, som plågar oss. Att vi får lite ris att äta och något slags toaletter, säger en man som sitter med sin fru och lilla nyfödda dotter under ett gult platsskynke uppspänt på pinnar för att skydda den lilla från den värsta solhettan.

Temperaturen klättrar upp mot 40 grader under eftermiddagarna. Golvet är sandstranden och den lilla skriker.

Så här bor mellan 3-400 familjer utmed det som varit Madras strandväg. Nöden är stor och vi omringas genast av tiggande kvinnor och män.

– Regeringen bara lovar oss hjälp, men det kommer inget, ropar de och sträcker fram händerna. Vi har blivit lovade nya bostäder, men här vill de inte bygga åt oss, säger de tiggande.

Regeringen vill inte bygga nya hus nära havet, utan längre in mot land, på säkert avstånd från farliga vågor.

De hemlösa har förklarat att där vill de inte bo. Strandområdet har alltid varit deras hem och därför har det än så länge inte byggts några hus alls.

Christina Gustafsson, Madras
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".