Ambassadör hörs i israelisk bankhärva

I Israel misstänks landets största bank för att ägna sig åt systematisk penningtvätt. Över 20 av bankens anställda har gripits och omkring 200 affärsmän, som är kunder i banken skall nu höras om sin roll i den här härvan. (Ekonomiekot)

Polisen och den israeliska riksbanken har i ett års tid hållit ögonen på de misstänkta penningtransaktionerna. Man tror att hundratals miljoner dollar från skumma affärer har tvättats på ett av den stora Bank Hapoalims kontor i Tel Aviv.

Sammanlagt 180 olika konton i banken skall granskas närmare.

Pengarna har kommit från utlandet, men polisen har bara avslöjat ett land där de har sitt ursprung och det är Frankrike.

Anställda misstänks
De anställda på banken misstänks för att ha slussat in pengarna i banksystemet trots att de var medvetna om att det kunde handla om pengar, som kom från olika typer av brott.

De informerade varken sina chefer eller myndigheterna om de stora insättningarna på kontona, istället mutades de av kunderna för att hålla tyst.

Ambassadör ska höras
Förutom de 24 nuvarande och före detta anställda banktjänstemän, som polisen har gripit, hävdar israeliska tidningar att Israels ambassadör i London Zvi Hefetz är bland de som polisen vill höra.

Det samma gäller den kände israelisk-ryske affärsmannen Vladimir Gusinski.

Israel var tidigare känt för att det var lätt tvätta pengar där.

Efter internationella påtryckningar lagstiftade Israel för fem år sedan mot penningtvätt. Alla misstänkta transaktioner och stora insättningar på banker måste numera rapporteras till myndigheterna. Det har inte skett i de nu misstänkta fallen.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".