Studentrummen blir allt dyrare

Hyrorna för studentbostäder stiger snabbare än andra bostadshyror. Det visar en genomgång som Föreningssparbankens privatekonom Ylva Yngvesson har gjort.

– Hyrorna i studentrummen har stigit mycket mer än vad de har gjort i en vanlig hyresrätt. Det rör sig om tre gånger mer. På tio-elva år har rummen stigit med ungefär 27 procent och en trea har stigit med nio procent, säger Föreningssparbankens privatekonom Ylva Yngvesson.

Stor del av budgeten
Enligt en undersökning som CSN har gjort är det nästan 70 procent av studenterna som inte får studiemedlet att räcka till. Den största delen av pengarna går till hyran och att den utgiften ökar så snabbt är allvarligt, tycker Ylva Yngvesson.

– Eftersom bostaden är en så stor andel i studenternas budget har det här väldigt stor betydelse. Man får mindre och mindre över till annan konsumtion, säger hon.

Varje år ökar studenternas omkostnader betydligt snabbare än vad studiemedlen höjs. Om sjuksköterskestudenten Lisa Nellåker får välja är det inte studiemedlen som ska höjas, utan utgifterna som ska bli mindre.

”Hyrorna måste upp”
Billigare bostäder är svåra att få fram. Hyrorna måste upp varje år, säger Lena Boman, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

– När vi förhandlar fram våra höjningar för varje år så gör vi det utifrån vad vi har för kostnader som måste täckas, säger Lena Boman.

Fabian Holgersson
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".