Baltisk oenighet om ceremoni i Moskva

Den tidigare baltiska enigheten gentemot Ryssland är för första gången rejält hotad. Det gäller frågan om de tre statscheferna skall närvara i Moskva maj vid 60-årsfestligheterna för segern över Hitlertyskland.

Lettlands president Vaira Vike-Freiberga tackade ja tidigare i vintras, medan Litauens president just meddelat Valdas Adamkus att han inte far. Det gäller också Arnold Rüütel i Estland.

– Som statschef är jag ansvarig för att följa mitt folks övertygelser. Det gör jag bäst genom att vara med mitt folk den dagen, sa Arnold Rüütel.

Dagen som Estlands president Arnold Rüütel talar om är den nionde maj och han far inte till Moskva för att fira slutet på kriget mot Nazityskland.

Samma besked kom från Litauens Valdas Adamkus.

Känslig inbjudan
Inbjudan om närvaro i Moskva har varit känslig, mycket känslig. Slutet på andra världskriget i Europa innebar också att Stalin ansåg sig ha fritt fram att återockupera de tre baltiska republikerna, som Sovjetunionen tog i enlighet med Molotov-Ribbentrop-pakten, dagarna före andra världskrigets utbrott.

Att närvara i Moskva den nionde maj skulle kännas som ett godkännande av detta, har kritiska baltiska opinioner menat.

Lettlands president Vaira Vike-Freiberga blir ensam om att åka. Sällskap i Moskva får hon av bland annat av Finlands president Tarja Halonen. Vem som far från Sverige är inte beslutat.

Kan ge gränsavtal
Vaira Vike-Freiberg försvarar sitt ”ja tack” med att resan kan underlätta det slutliga undertecknandet av ett gränsavtal med Ryssland.

Trots EU-medlemskapet fattas nämligen ett sådant, liksom för Estland, där chansen till lösning nu försämras, gissar somliga.

Men Vaira Vike-Freiberga har också utnyttjat sin plats i mediasolen den här vintern till att i hårdare ordalag än kollegorna kritisera president Putin för suddiga uttalanden om Stalin och kriget.

Bilden av balterna, hand i hand mot Ryssland, har hur som helst bleknat. Eller med Vaira Vik-Freibergas ord: ”Vi är inga siamesiska tvillingar.”

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".