Ny videofilm på amerikanska övergrepp

Nu har det dykt upp ytterligare en videofilm gjord av amerikanska soldater i Irak som visar sadistsikt våld mot svårt skadade fångar, skändning av lik blandat med obscena skämt.

Tidningen Palm Beach Post har fått tag på en 26 minuter lång videofilm gjord av soldater från det 124 infanteriregementet.

Filmen heter Galenskap i Ramadi och har scener med rubriker som De sluga djävlarna, En ny dag ett nytt uppdrag, en ny skitstövel.

Sprids via dvd-skivor
Filmen är en sammanställning av nationalgardessoldaternas privata videofilmer och har spridits via dvd-skivor som en sorts minnes- och trofébilder bland Iraksoldater.

En sekvens visar en bunden och skadad fånge liggande på marken. Kameran följer ingångs- och utgångssåren av kulorna och en amerikansk soldat sparkar fången i ansiktet och säger:

– Trodde att snubben dog, vi hade ingen brådska att kalla på läkare.

Leker med likdelar
En annan scen visar hur soldaterna leker med likdelar. Filmen präglas av flåshurtiga puerila skämt.

Den amerikanska armens utredare har gått igenom videon och ansett den visar olämpliga men inte kriminella handlingar.

När den amerikanska medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU begärde att få se filmen så hade den försvunnit. Men nu har den alltså dykt upp på en Floridatidnings webbsida.

– Det är svårt att förstå varför ingen ställs till ansvar för övergreppen mot fångarna det finns inget försvar för den som sparkar en skadad och döende krigsfånge, säger ACLU:s advokat Jameel Jaffer till nyhetsbyrån Reuters.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".