Alla brandmän bildar eget förbund

Brandmännen i Stockholm, Göteborg och Malmö som sagt att de vill bryta sig ur Kommunal, kommer att gå upp i deltidsbrandmännens förbund, Brandmännens riksförbund. På så sätt bildas ett fack för alla brandmän.

Anders Cederberg är förman vid Katarina brandstation och talesman för Stockholmsbrandmännen.

– Jag har alltid känt att man har fel kläder på sig när man demonstrerar med Kommunals krav för högre löner, men det man gör nu känns helt rätt, säger Anders Cederberg är förman vid Katarina brandstation och talesman för Stockholmsbrandmännen.

Hittills har omkring 130 brandmän gått ur Kommunalarbetarförbundet, som organiserar omkring 6 000 brandmän runt om i landet.

Kommunal räknar med att majoriteten av brandmännen ändå kommer att stanna kvar, men det tror inte Anders Cederberg.

--Flertalet i Stockholm och i övriga Sverige ligger man och väntar på det här. Folk kommer att kliva ur och gå med i det nya när vi kan presentera något, säger Anders Cederberg.

Hur vet ni det?

– Vi har pratat om det i många, många år. Vi har signaler på det och vi skulle inte göra det om det inte fanns uppbackning för det, säger Anders Cederberg.

Det som orsakat utbrytningen är delvis den prioritering som Kommunal gjorde i de senaste avtalsrörelserna där brandmännen fått stå tillbaka, medan andra grupper inom Kommunal fått högre löneökningar.

Att ett eget fack skulle ge mer pengar i plånboken det vågar inte Anders Cederberg lova.

– Vi kan inte lova mera kronor i plånboken eller bättre ledighet, men det vi kan lova är vi kämpar för samma sak. Kongressen kommer att handla om våra frågor och att vi är likadana, säger Anders Cederberg, förman vid Katarina brandstation och talesman för Stockholmsbrandmännen.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".