Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Hög läkartäthet i Sverige men få patientbesök

"30 procent upplever att de ägnar sig åt onödig administration"
1:41 min

Trots att Sverige internationellt sett har många läkare och förhållandevis få som söker vård upplever både läkare och patienter att de har för lite tid. Det framkommer i en ny rapport från myndigheten för vårdanalys, som bland annat sett  hur läkarnas tid kan användas  effektivare.

– Vi har fått berättat för oss av en läkare att man använder två tredjedelar av besöket till att stirra in i en dataskärm, säger Sofia Almlöf. som är projektledare för studien.

Statistik från OECD visar att Sverige nästan har flest läkare per invånare samtidigt som vi har det näst lägsta antalet läkarbesök per invånare. Trots det så ligger vi nästan sämst till när det gäller hur mycket tid patienter får hos läkaren. Orsakerna till varför det kan se ut så här har Myndigheten för vårdanalys tittat på och i dag presenterar de en rapport där de pekar på olika saker som skulle kunna förbättras så att läkaren kan ägna mer tid åt patientbesök.

– Bland annat så upplever trettio procent av läkarna att de ägnar sig åt onödig administration och var tredje läkare utför arbetsuppgifter som någon annan skulle kunna göra.

Heidi Stensmyren, läkare på Danderyds sjukhus och förste vice ordförande på Läkarförbundet känner igen sig i den här beskrivningen.

– Från läkarhåll har vi lyft den här situationen i många år. Vi har påtalat bristfälligt administrativt stöd, it-funktioner som tar med tid än de effektiviserar.

I samband med att studien överlämnas till regeringen så inrättas en nationell samordnare för resurseffektivitet inom.

Sofia Almlöf på myndigheten får vårdanalys säger att man på lokal och regional nivå också måste se över problemet.

– Den här situationen som vi lyfter i rapporten ser olika ut på olika håll i landet och mellan landstingen så där behövs de lokala analyser utifrån de olika utvecklingsområden som vi pekar på och därifrån se över vad man kan göra och vilka behov som finns av att utveckla verksamheten, säger Sofia Almlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".