1 av 2
Professor Wilhelm Agrell. Foto: Leo Sellén/TT
2 av 2
Foto: Tomas Oneborg/Sveriges Radio

Vad blir konsekvenserna av FRA-avslöjandet?

12 min

Sveriges FRA – Försvarets radioanstalt – är en nyckelpartner till amerikanska NSA i avlyssningen av Ryssland. Detta är nya uppgifter från Edward Snowden som lämnats till SVT:s Uppdrag granskning. 

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, anser att det finns en politisk risk med det nära samarbetet.

Mikael Holmström, journalist och författare, berättar vad svensk FRA-spaning har lett till och varför han inte är förvånad över samarbetet.

Fredrik Laurin från Uppdrag granskning är den journalist som har fått se dokumenten från den tidigare NSA-anställda Edward Snowden. Han är chockad över delar det han har sett i dokumentationen. Trots att det är en naturlig del av underrättelsetjänsten så menar Fredrik Laurin att det är förvånande.

– Det är en sak att man spanar på andra länder, det är ju det de får betalt för. En sak att samla in informati0on för att säkra vår nation. Men att föra informationen vidare är en helt annan sak, sa Fredrik Laurin till SVT i morse.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, anser att detta kan förklara varför utlandssamarbetet var nedtonad under debatterna om FRA-lagen. Då var fokus på huruvuda FRA skulle spionera på svenskar.   

– Ur de här dokumenten som citeras ter sig ju utlandskopplingen som mycket mer central och kanske till och med som en drivande faktor bakom FRA-lagen, säger Agrell till TT.

Agrell tycker inte att samarbetet strider mot den svenska alliansfriheten, som i dag är vagare uttryckt än förr.

– Vi har en ganska oklar alliansfrihet och den officiella linjen är att vi bygger vår säkerhet tillsammans med andra numera, säger Agrell till TT.

Men det betyder inte att alla problem i sammanhanget kan sopas under mattan, understryker Agrell.

– Om Sverige samarbetar mycket intimt med USA och det är ett samarbete som skadar Ryssland i förhållande till USA så är det klart att det påverkar Sveriges position.

– Det finns inget formellt hinder, men det finns en politisk risk, sammanfattar han.

I P1-morgon berättar Ekots förvarsreporter Mats Eriksson att det är Sveriges unika geografiska läge som sedan länge har möjliggjort avlyssningen av Ryssland.

– Det här är väl bekräftelse att de har gjort och gör något vi anat sedan länge. FRA hade ett nära samarbete med NSA under hela kalla kriget då med radiospanare som tog in information från sovjetiska fartyg och plan som skickades till Storbritannien och USA. Sverige fick sedan information tillbaka från USA och Storbritannien. Det här har fortsatt till nu och det är så det fungerar.

Varför är Sverige så viktigt för USA?

– Det handlar om det geografiska läget. Internettrafiken från Ryssland passerar till stor del via kablar som passerar Sverige ut till omvärlden. Då kan FRA lägga ett öra mot kablarna och försöka få ut information och sammanställa en bild av vad som försiggår, i kanske den högsta ledningen.

– Sedan är det viktigt att förstå att det här är ett utbyte av information som stärker Sverige. FRA kan byta information med USA, så vi får ju tillbaka.

Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska dagbladet och författare till boken ”Den dolda alliansen” är inte förvånad över avslöjandet att FRA samarbetar nära med NSA.

Det var ju själva syftet med FRA-lagen när den kom; att vi skulle kunna avlyssna Rysslands trafik. 80 procent av trafiken från Ryssland passerar via kablar i Sverige. Det är själva kärnan i FRA-lagen och varför regeringen ville anta den.

Är det ett sätt att tillgodose USA:s intressen som man gör så här?

– Inte alls. Vårt geografiska läge ger oss en unik position och vår underrättelsearbete har alltid varit inriktat österut.

Mikael Holmström tror inte att uppgifterna nu blivit offentliga  skadar samarbetet mellan FRA och NSA.

– Inte i grunden i alla fall. Det är ju ett utbyte av tjänster som är etablerat sedan länge. Och vi använder informationen för egen del.

Som ett exempel när avlyssningen gav utslag i det offentliga skedde under Tjetjenien-kriget 1998-99 säger Mikael Holmström.

– Då kunde FRA avlyssna Ryssland och få information om hemska förhållanden i ryska fångläger. Då kunde informationen gå vidare och EU upprättade mer generösa asylbedömninar. Det är ett resultat av FRA-spaningar.

I dag finns det också ämnen som Sverige vill ta del av.

– Exempelvis kan vi få information av USA om de vet något om de fängslade journalisterna i Syrien. Vad vet USA och NSA i den frågan? Det är ett utbyte som går åt bägge håll.

Maria Persson Löfgren är Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.

Hur kan relationen till Ryssland påverkas?
– Ja, Sverige har ju figurerat en del i rysk media så om ledningen vill kommer de använda detta så kommer de göra det genom att markera för att man har inrikespolitiska intressen att göra det.

Sverige och Ryssland har en i dag något ansträngd relation på grund av turbulensen i Ukraina. Rysslands intressen i Ukraina är direkt motsatta de uttalanden som utrikesminister Carl Bildt gjort om situationen.

Under veckan  anklagas Carl Bildt i rysk tv för att vara CIA-spion i Ryssland och att Bildt skulle vara hämndlysten över nederlaget i Poltava 1709.

Vad kommer Ryssland att säga nu?
– Det är möjligt att det kan fortsätta på samma sätt. Det är svårt att förstå hur stor betydelse det slaget mellan Polen, Ryssland och Sverige har här, det dras fortfarande upp i rysk politik.   

Maria Persson Löfgren menar att den stora massan i Ryssland tycker rätt bra om Sverige.
– Men högre upp i leden kan det gnissla rejält.

Hur kommer då reaktionerna i Sverige bli efter de nya avslöjandena om FRA:s nära samarbete med NSA?
Mats Eriksson vid Ekot tror inte att det kommer bli någon större reaktion.

– De politiker som är insatta i frågor om underrättelsearbete vet redan om att det fungerar så här. För några veckor sedan var säkerhetsutskottet på besök hos FRA om vad som försiggår där, så det borde inte vara några nyheter.

– Vissa i oppositionen skulle kunna spela upp det här, Vänsterpartiet som aldrig riktigt varit positiva om FRA-lagen. Men Socialdemokraterna vet om det sedan innan och det är osäkert om det här kommer få så stor diskussion.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde kommer i utrikesutskottet i dag begära att riksdagen kallar till sig utrikesminister Carl Bildtl skriver TT.

- Det är viktigt att regeringen lägger korten på bordet och svarar på om de här uppgifterna är korrekta eller inte, säger Linde.

TT: Varför är det viktigt?

- Vi behöver få information om vad USA:s roll varit i detta. Har det varit så att amerikanska intressen har styrt, att det varit USA som begärt att Sverige ska ta fram de här uppgifterna, då har man gått utanför det mandat som svensk lagstiftning ger till FRA, säger Linde till TT.

Sedan de första dokumenten läcktes ut av den före detta NSA-anställde Edward Snowden har flera länder fått information om att de blivit avlyssnade av NSA, däribland Tyskland, Mexiko och Brasilien. Men Sveriges regering har hållit låg profil i de frågorna.

– Detta är en av förklaringarna till regeringens låga profil, säger Mats Eriksson för att samarbetet ska kunna fortsätta.

Mikael Holmström, reporter på SvD, tror inte att det kommer få stora konsekvenser bland svenska politiker, förutom en ökad medvetenhet.

– Ryssland signalspanar ju på Sverige också. Tidigare under hösten fanns ju ett spaningsfartyg från Ryssland utanför Gotland och fastlandet. Det är ett växelspel som sker i det fördolda.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista