Talmannens klubba i plenisalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Olagligt stoppa regeringens skattesänkning

2:57 min

Riksdagsförvaltningen anser att oppositionens förslag om att riva upp skattesänkningen för de med inkomster över 36 000 tusen kronor strider mot lagen.

Det konstaterar riksdagsförvaltningen som utrett saken.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med stöd av Sverigedemokraterna planerar att riva upp den skattesänkning som regeringen föreslår i statens budget för nästa år.

Förslaget rör en höjning av brytpunkten, och innebär att färre får betala statlig skatt. Brytpunken, där man får betala statlig inkomstskatt, föreslås höjas från 36 100 kronor i månaden till 37 400 kronor.

Regeringen och allianspartierna i riksdagen har varit väldigt kritiska till försöket från oppositionen, och anklagat dem för att bryta mot budgetreglerna. Riksdagsförvaltningen blev i morse färdig med sin granskning av hur budgetreglerna bör tolkas.

Utredningen skriver att:
"Som sagt är frågeställningen komplex. Mot bakgrund av lagtextens lydelse, det grundläggande syftet bakom införandet av rambeslutsmodellen och praxis talar dock övervägande skäl för att det framlagda yrkandet måste anses strida mot 5 kap. 12 § riksdagsordningen. Talmannen är då skyldig att enligt 2 kap. 9 § riksdagsordningen vägra att ställa proposition på ett yrkande om bifall till finansutskottets förslag."

Det innebär att talman Per Westerberg av allt att döma inte kommer lägga fram förslaget för omröstning i kammaren i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista