Problem arbeta i Sverige utan personummer

Det svenska systemet för personnummer skapar problem för utländska personer att bo och arbeta i Sverige. Det utgör ett hinder för dem som fått arbete här, trots att EU:s fria rörlighet ska innebära motsatsen.

– När man kommer från Tyskland till Sverige antar man att det går ganska lätt till att bosätta sig här men det var tvärtom i verkligheten, säger Alexander Schmidt-Hirschfelder.

Han är från Tyskland och kom med EU-pass och uppehållstillstånd till Sverige för att arbeta. Men eftersom hans kontrakt bara varar i elva månader, blev han inte folkbokförd här, för det måste man stanna minst ett år.

Svår tillvaro utan personnummer
Därför fick Alexander inget svenskt personnummer, något som gjorde tillvaron svår i ett land där personnumret efterfrågas så gott som dagligen.

– Det fanns flera problem, framför allt kunde jag inte öppna ett bankkonto här och på så sätt kunde jag inte få min lön insatt här. Sedan fick jag ingen el eftersom jag inte hade något personnummer. Jag kunde inte ringa eftersom Telia krävde att jag lämnade en deposition på 3 000 kronor, säger han.

Samordningsnummer fungerar inte
För att ändå hjälpa personer som ska jobba eller studera i Sverige, införde för några år sedan ett så kallat samordningsnummer, som polisen, Försäkringskassan och vissa andra myndigheter accepterar.

Nu visar det sig dock att det inte fungerar fullt ut. Företagen gör som de vill och många, till exempel försäkringsbolag och banker, vill inte ha kunder utan personnummer.

Lars Tegenfeldt, rättslig expert på Skatteverket, menar att ett sätt att minska problemet vore att företagen tog bort det kravet.

– Det är inte konstigt att personnumret betyder en hel del för personer i umgänget med myndigheter, men att det är så allmänt spritt kanske inte är helt nödvändigt, säger han.

I och med den fria rörligheten som EU innebär har Sverige åtagit sig att underlätta för människor som kommer hit för att arbeta, de ska ha samma rättigheter som svenska medborgare, står det i EU:s bestämmelser.

Inga planer på förändring
Trots det har regeringen inga planer på förändring av systemet med personnummer. Det är något som Paul Lappalainen, miljöpartist och expert på diskrimineringsfrågor, är kritisk emot. Han menar att Sverige är kvar i ett regelverk som inte längre fungerar.

– Det är viktigt att Sverige anpassar systemet till den framtid vi är på väg in i istället för att benhårt hålla i ett system som möjligtvis aldrig har fungerat, säger Paul Lappalainen, miljöpartist och expert på diskrimineringsfrågor.

Anja Sundberg
anja.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".