Åtal för intrång i Ericssons datornätverk

Uppdaterad 12:44
En 26-årig man från Ungern åtalades på tisdagen vid Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt företagsspioneri mot Ericssonkoncernen.

Mannen misstänks för att under två års tid ha skaffat sig tillgång till företagshemligheter och militära hemligheter som om de spreds skulle vara en fara för rikets säkerhet.

Under tiden mars 2002 till juni 2004 ska mannen enligt åtalet ha tagit sig in på Ericssonkoncernens interna, globala datornätverk. Därifrån har han fått tillgång till hemlig information om bland annat Sony Ericsson och Ericsson Mobile Platforms.

Omfattas av företagssekretess
En del av informationen är inte bara företagshemligheter utan uppgifter som omfattas av försvarssekretess, alltså militära hemligheter.

Enligt chefsåklagare Thomas Lindstrand hade det varit av fara för rikets säkerhet om de här uppgifterna spreds.

Nu verkar det dock inte som om den 26-årige mannen har spridit uppgifterna vidare. Han har istället lagrat ner dem på sin dator i hemmet i norr om Budapest i Ungern.

Ville får jobb på Ericsson
Enligt mannen själv var hans syfte att få arbete på Ericsson, han ville visa på luckorna i företagets säkerhet.

Hur stora skador hans intrång har orsakat Ericsson är idag inte känt. Rättegången mot mannen inleds i nästa vecka.

– Den här personen har hittat en punkt som vid det här tillfället var en svag punkt och den väggen tagit sig innanför vår brandvägg. När han gjord det märkte vi detta och kunde börjar nysta från andra hållet och så småningom komma honom på spåren, säger Ericssons informationsdirektör Henry Stenson.

Hur kan en kille på 26 år och som sitter i Ungern ta sig in i Ericssons säkra system runtom i världen?

– Han tog sig inte in runt om i världen. Han tog sig in på en punkt i första hand och den punkten kunde man ha stängt om velat göra det. Exakt hur vill vi inte ge oss in i detalj just nu.

Visar inte det på en brist i Ericssons säkerhetssystem?

– Jo, vi har verkligen lärt oss av hur vi måste jobba med de här sakerna. Det är både fråga om disciplin och en fråga om att inte släppa fokus när det gäller it-säkerhet.

Han höll ju på i drygt två år innan han greps, hur länge kände ni till att han håll på att tränga sig in?

– Under i stort sett hela den tiden, säger Henry Stenson, Ericssons informationsdirektör.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".