Kina aviserar ny lag om Taiwan

Kina aviserade på tisdagen en ny lagstiftning att antas av folkkongressen i nästa vecka om under vilka omständigheter en militär attack mot det i realiteten självständiga Taiwan kan genomföras. Men syftet med den nya lagen är inte direkt kristallklart.

Denna nya kinesiska lag uppges tillåta icke-fredliga metoder mot den så kallade utbrytarrepubliken Taiwan om man där tar de avgörande stegen mot formell och inte bara reell självständighet.

Men den uppges samtidigt säga att det ska vara det absolut sista alternativet, när alla andra fredliga metoder är uttömda.

Taiwan känner sig hotat
I Taiwan har lagen uppfattats som ett ökat hot från Kina, men samtidigt är det första gången som Kina, som i alla år har hotat med en militär attack och ägnat sig åt skrämselkampanjer, väljer att inte säga ”militär attack”, utan ”icke-fredliga metoder”.

Det kan ju se ut som en uppmjukning, att man snarare antyder sanktioner eller blockader eller något annat mindre våldsamt. Som brittiska BBC:s korrespondent i Peking säger: ”Var och en som söker klarhet om den här lagen kommer att bli besviken”.

Inget av det som läckt ut om lagen, som självklart kommer att antas av folkkongressen nästa måndag, säger något om rekvisiten, vad det är som Taiwan exakt ska göra för att kinesiska aktioner ska sättas i verket.

Högljudda protester
Detta har inte hindrat det taiwanesiska parlamentet att högljutt protestera och kalla lagen ett allvarligt hot mot den regionala stabiliteten. Och Taiwans arméledning inbjöd på tisdagen till presskonferens och försäkrade att man var redo att möta varje invasion.

Ungefär så här har diplomatin, eller ordkriget, böljat fram och åter det senaste halvseklet med Kina ömsom argt, ömsomt snällt, lockande med samma lösning som för Hongkong, hotande med invasion den dag Taiwan kallar sig Taiwan.

Nya idéer bland unga taiwaneser
Kina betraktar Taiwan som en omistlig del av nationen. Men den gamla generationen som flydde dit då nationalisterna förlorat inbördeskriget dör bort och nya generationer har andra idéer än att representera hela Kina.

Och framförallt har de demokrati, och kan säga, okey, låt oss diskutera det här när Kina också har demokrati.

En annan realitet är att Taiwan har investerat mer än 100 miljarder dollar i Kina och en konflikt kan bli en dyr historia.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".