Rekord för svensk livsmedelsexport

Den svenska livsmedelsexporten ökade förra året med nio procent och nådde en rekordnivå. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån och Jordbruksverket som presenterades på tisdagen. Det är framför allt förädlade produkter som ökar.

– Det är ju en betydande verksamhet för oss idag och den växer hela tiden. Vi exporterar våra livsmedelsprodukter på de nordiska länderna men har satt våra specialprodukter på 14 länder under de sista två och ett halvt åren, så det blir allt viktigare för bolaget, säger Hans Erik Backman som är exportansvarig på salttillverkaren Hanson och Möring i Halmstad. Det är ett av de företag som ökar sin export.

Vad är det som gör att svenska varor säljer utomlands?

– Kvalitet, leveranssäkerhet och att vi är kända för att ha en ren och fin produktion.

Drömgränsen passerad
Exporten har blivit allt viktigare för salttillverkaren Hanson och Möring med ett 30-tal anställda i Halmstad, ett av många livsmedelsföretag som bidragit till den svenska exportökningen. Plus nio procent visar statistiken och för första gången har drömgränsen på 30 miljarder kronor passerats.

– Det har varit ett bra år för exporten. Det är starkt inte minst för att den svenska kronan också har varit stark och det borde ha dämpat exporten, säger Håkan Loxbo utredare på Jordbruksverket.

Vad beror det på då att det går bra för den svenska livsmedelsexporten?

– Det är duktiga företag naturligtvis och det finns bra produkter och marknader som funkar.

Mejerivaror har ökat
Den stora ökningen ligger på exempelvis mejerivaror men också frukt och grönt och en allt viktigare del, förädlade produkter som färdigrätter och barnmat.

– Det är det som man tjänar pengar på förädlingsvärdet och är resultat av ett långt arbete, man har satsat på det här i många år., säger Håkan Loxbo på Jordbruksverket.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".