Krav på Vattenfall om miljövänlig energi

Regeringen och samarbetspartierna vill öka den formella styrningen av Vattenfall. Avsikten är att öka trycket på det statliga företaget att ställa om elproduktionen i mer miljövänlig riktning.

Bakgrunden är kritik mot statliga Vattenfall för att inte satsa tillräckligt på förnyelsebara energikällor och för att företaget investerat stort i kolkraftverk som svarar för miljöfarliga koldioxidutsläpp.

Miljöpartisterna har krävt skärpning av kraven på Vattenfall sedan en lång tid tillbaka och förhandlingarna pågår mellan de tre samarbetspartierna med sikte på att förnyade krav på Vattenfall ska kunna beslutas på företagets bolagsstämma i slutet av april.

Bolagsordningen
Det kommer troligen att ske i form av ett tillägg till företagets bolagsordning, där det understryks att Vattenfall ska vara det ledande företaget i en ekonomiskt och ekologiskt uthållig svensk energiförsörjning.

Riksdagen har redan fattat beslut om den ambitionsnivån, men politikerna anser att ett beslut på bolagsstämman där detta understryks, kommer att fungera som ett ökat tryck på bolaget och att ägaren, staten, med det här tillägget, skulle ha bättre möjligheter att utkräva ansvar av Vattenfalls ledning.

Internationella krav
En diskussionspunkt mellan regeringen och vänsterpartiet å ena sidan och miljöpartiet å den andra, är vilka krav man kan ställa på vad Vattenfall ska göra utanför Sveriges gränser.

Miljöpartiet tycker att bolaget ska vara ledande i omställningen till miljövänlig produktion, förnybar energi och ökad energieffektivitet i varje land där det är verksamt.

Regeringen svarar att det beslut riksdagen fattat om målen för energipolitiken gäller svensk energiförsörjning och att det inte går att ändra med ett regeringsbeslut och att det heller inte är möjligt att Sverige via ett statligt bolag vill driva energipolitik i andra länder.

Inte olönsam verksamhet
En annan diskussionspunkt gäller om och hur staten, ägaren ska kvantifiera hur stor del av Vattenfalls elproduktion som ska komma från förnyelsebar energi.

Det kommer inte att ställas krav på Vattenfall att ägna sig åt verksamhet som är olönsam. Inte heller kommer ägaren att utfärda några särskilda regleringsbrev eller andra dokument som skulle kunna uppfattas som att staten ägaren vill ta över den dagliga verksamheten i företaget och agera i strid med aktiebolagslagen.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".