Foto: Ulf Palm/TT.

Enström försvarar FRA:s spioneri

3:17 min

Försvarsminister Karin Enström försvarar FRA:s samarbeten med motsvarande organisationer i andra länder, även om hon inte vill säga något om vilka länder det handlar om.

– Vi behöver ha en väl fungerande försvarsunderrättelseverksamhet för att skydda Sverige mot yttre hot och för att kunna kartlägga dem behöver vi ha signalspaning i försvarsunderrättelseverksamheten och det är det som FRA sysslar med. Att Sverige samarbetar även på det försvars- och säkerhetspolitiska området är välkänt och en bärande del i vår utrikes- och säkerhetspolitik, säger Karin Enström.

Men oppositionen är kritisk. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde är kritisk till att FRA, enligt uppgifter från Edward Snowden, lämnat viktig information om Ryssland till USA.

 – Ja, det är allvarligt i sådana fall. Jag tycker att det är viktigt att regeringen kommer till riksdagen, jag kommer begära vid dagens möte i utrikesutskottet att Carl Bildt kommer hit och lägger korten på bordet. Det allvarliga här är det omfattande samarbetet med NSA. På vilket sätt har man lämnat över uppgifter till USA och på vems initiativ har det skett? säger han.

FRA:s amerikanska motsvarighet NSA säger att det svenska materialet är unikt när det gäller information om ryska ledare och politiker. Detta framgår av handlingar från i våras som SVT tagit del av.

Informationen kunde inte fås på annat sätt än genom FRA enligt NSA. De understryker hur viktig det svenska FRA är för kartläggning och kontraspionage.

Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Peter Rådberg kräver nu också att få veta mer om hur omfattande samarbetet är med USA.

– Sverige säger å ena sidan att vi ska bara skydda svenska intressen och det kan man göra genom att spana på andra, det är helt okej. Nu går vi och hjälper USA att titta på Ryssland. Det här kan ju ge spänningar i Europa. Sverige säger en sak, men gör en annan, säger han.

Socialdemokraten Peter Hultqvist är försvarspolitisk talesperson.

– Om det är så att man inte följer svenska lagstiftning så är det ett problem. Men jag har inte i dag uppgifter och information om att man inte skulle göra det, säger han.

FRA har sedan andra världskriget samarbetat nära med NSA. Tidigare lämnade FRA över information från radio- och radarspaning. Nu kan FRA gå igenom den stora del av Rysslands internettrafik till omvärlden som passerar Sveriges gränser via kablar – och i retur få tillbaka andra uppgifter som är viktiga för Sverige. Det har varit känt sedan 2008.

Försvarsminister Karin Enström försvarar FRA:s samarbeten med motsvarande organisationer i andra länder även om hon inte vill säga något om vilka länder det handlar om.

I de dokument som SVT tagit del av står det bland annat att FRA förser sin amerikanska motsvarighet NSA med unikt material, som gäller ryska ledare och politiker. Björn Fägersten forskar om europeisk säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet och har doktorerat på internationellt underrättelsesamarbete. Han tror att de delade uppgifterna främst handlar om vem som kommunicerar med vem.

 – Man är intresserad av framför allt vad det finns för nätverk kring viktiga beslutsfattare. Villa förlitar de sig på när det gäller att ta beslut? Det kan vara viktigt i framtiden om man ska försöka påverka beslutsfattandet.

Björn Fägersten tror att FRA i utbyte får likande information från NSA. Mark Klamberg som är doktor i folkrätt vid Uppsala Universitet tror att informationsutbytet är något som bara hållits hemligt för den svenska befolkningen. Han tycker att FRA:s verksamhet borde redovisas tydligare för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista