Polisen ger ockupanter i Kiev ultimatum

1:24 min

I Ukraina har polisen givit oppositionsaktivisterna fem dagar att lämna de officiella byggnader de ockuperat i Kiev. Samtidigt har regeringen och oppositionen enats om att gemensamt utreda den brutala polisinsatsen i helgen.

I går kväll var det återigen fullt med folk på Självständighetstorget; efter många och långa tal övergick mötet i konsert.

Svetsaren Andrej Moskolka säger att han kommer att vara kvar ytterligare några dagar, sedan måste han tillbaka till jobbet.

– Jag är här för att störta regimen. Om vi gör en reträtt så kommer det att bli sämre än i Nordkorea, säger Andrej.

Hans uppgift är att bemanna en av de uppbyggda barrikaderna. Han har militärhjälm på huvudet och förefaller väl förberedd.

Oppositionen har ockuperat själva självständighetstorget plus stadshuset och några andra officiella byggnader.

Nu har polisen kommit med ett ultimatum att de måste lämna samtliga byggnader senast tisdag nästa vecka, annars hotar myndigheterna med, citat, hårda åtgärder.

Samtidigt har regeringen och oppositionen, efter utländska medlingsinsatser, lyckats att för första gången komma överens om en sak: att gemensamt utreda vad som hände när polisen med hårdhänta medel tömde Självständighetstorget förra helgen, en åtgärd som satte igång de verkligt stora protesterna.

Möjligen kan polisutredningen bli första steget mot att de två sidorna sätter sig ner och på allvar börjar tala med varandra.

Sten Sjöström, Kiev
sten.sjostrom@ssverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista